Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομία που θα δίνει έμφαση σε κλάδους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη βεντάλια των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα περιλαμβάνει μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βλέπουν το τζίρο τους να καταρρέει υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης, βελτιώσεις στο πρόγραμμα για την εκ περιτροπής εργασία, στοχευμένη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετα μέτρα στήριξης του τουρισμού και των εποχικά εργαζομένων.

Στη δέσμη των νέων παρεμβάσεων για την στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας θα περιλαμβάνονται:

Κούρεμα ή και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρήσεις.

Το ψαλίδι θα είναι ανάλογο της μείωσης του τζίρου. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με το χτύπημα που έχουν δεχθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων.

Για τον προσδιορισμό της φετινής προκαταβολής φόρου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για το τζίρο και τον ΦΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους προκειμένου να ενταχθούν στα διαφορετικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί.

Επιπλέον, η εν εξελίξει διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά για το εύρος της παρέμβασης. Ωστόσο η προκαταβολή φόρου στο 100% θα ισχύσει μόνο για όσους βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση λόγω πανδημίας.

Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο προγραμματισμός της προβλέπει τη συνολική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην τετραετία.

Ενίσχυση των κινήτρων για την ένταξη των εργοδοτών στο πρόγραμμα Συν-εργασία με αύξηση του ποσοστού επιδότησης των εισφορών και επιμήκυνση της διάρκειας κάλυψης τους από το κράτος.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κρατική επιδότηση που σήμερα είναι 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι που μισθού θα αυξηθεί στο 70%-80%. Επιπρόσθετα η διάρκεια της επιδότησης που λήγει στις 31 Ιουλίου αναμένεται να επεκταθεί ακόμα και έως το Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του μηχανισμού να παραταθεί και μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και γεωγραφικών περιοχών.

Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις. Την επόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here