Υπό ασφυκτικό κλοιό η πρωτεύουσα Κίεβο και η Μαριούπολη – Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ο τρίτος γύρος διαβουλεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας.

Σε ρυθμούς πολέμου και φρίκης ξύπνησαν για δέκατη ημέρα σήμερα οι πολίτες της Ουκρανίας, που δέχεται συντονισμένες επιθέσεις απ’ τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο επίκεντρο τις τελευταίες ώρες, εκτός απ’ το Κίεβο, βρίσκεται και η Μαριούπολη, όπου κατοικεί μεγάλη κοινότητα της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία. Αργά το βράδυ ο δήμαρχος της πόλης τόνισε πως τελεί «υπό αποκλεισμό» και σήμερα το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα

Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.

Ένα «καθεστώς ησυχίας» θα εφαρμοστεί για την έξοδο του άμαχου πληθυσμού από τις πόλεις και έχει συμφωνηθεί με τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη καμία επιβεβαίωση από την ουκρανική πλευρά.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο ζήτησε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και τόνισε πως το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.


Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

  • Ο αριθμός των θυμάτων αμάχων είναι ακόμα ασαφής, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες λέει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου με εκατομμύρια ακόμη να μετακινούνται.
  • Η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε ήταν η Χερσώνα, όπου ο ποταμός Δνείπερος συναντά τη Μαύρη Θάλασσα
  • Ρωσικοί πύραυλοι στοχεύουν επίσης την πρωτεύουσα Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο. Μια τεράστια αυτοκινητοπομπή με άρματα μάχης που πλησιάζει οδικώς το Κίεβο είναι επί του παρόντος ακινητοποιημένη.
  • Το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης είναι ακόμα υπό πολιορκία και τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται επίσης προς ένα άλλο λιμάνι, την Οδησσό – η κατάληψη των οποίων θα απέκλειε την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αφού τον βομβάρδισαν για ώρες την Παρασκευή.
  • Το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τη Δύση για τη συνεχιζόμενη άρνησή της να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.
  • Εν αναμονή του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο
  • Ο Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ σήμερα, Σάββατο. 
  • Σε επιβολή νέων κυρώσεων προσανατολίζονται τόσο οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομικών (G7), όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέστειλαν τις εργασίες τους στη Ρωσία αφού η χώρα ενέκρινε έναν δρακόντειο νόμο που λογοκρίνει τα ρεπορτάζ του πολέμου
     

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here