Αρχές Δεκεμβρίου η κορύφωση του κύματος με 7.000 κρούσματα, προειδοποιεί ο Σαρηγιάννης – Τι λένε Καπραβέλος, Λουκίδης, Βασιλακόπουλος και Παναγιωτόπουλος – Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και το «όχι» σε lockdown, είτε οριζόντιο είτε μόνο για τους ανεμβολίαστους – Δείτε βίντεο

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του τελευταίου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η χώρα. Πολιτεία, επιστήμονες και υγειονομικοί βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, την πίεση στο ΕΣΥ να είναι άνευ προηγουμένου, ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει κάθε δυνατή επιλογή προκειμένου να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά την ίδια ώρα να εφαρμόσει ένα τέτοιο πλαίσιο που από την μία θα προστατεύει την δημόσια υγεία αλλά από την άλλη δεν θα περιορίσει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα θέμα χρόνου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας με περίπου 100 εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς, μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη μεταξύ υπουργείου Υγείας και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί εντός λίγων ωρών είναι αν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, το πράξουν οικειοθελώς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τους Συλλόγους ή αν θα παρουσιαστούν στις κλινικές covid-19 έχοντας παραλάβει «φύλλα επίταξης υπηρεσιών» από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο επιστράτευσης από το υπουργείο Υγείας ή αν θα συμβούν και τα δύο, δηλαδή υπάρξουν εθελοντές και επιστρατευμένοι γιατροί.

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς και «φρένο» στο lockdοwn για τους ανεμβολίαστους

Έτσι, σε συνέχεια των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην χώρα μας, ανακινείται η συζήτηση για νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας ειδικότερα ενόψει Χριστουγέννων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο,  όπως έγραφε το protothema.gr  ωστόσο, όχι μόνο «ξορκίζουν» αλλά έχουν ξεκαθαρίσει -και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην λειτουργία τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας από την στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr πηγάζει απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρχει πολυφωνία όσον αφορά στο μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση και θέλει την οικονομία ανοιχτή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ορισμένα μέτρα ή «τροποποιήσεις» όπως θέλησε να τις ονομάσει κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των συζητήσεων μιλώντας στο protothema.gr και αφορούν στην μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου που ισχύει ήδη. Άλλωστε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη σχετικά και στην ατζέντα βρίσκονται αρκετές προτάσεις.

Ορισμένες από αυτές είναι:

• μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
• Αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους
• επαναφορά της τηλεργασίας,
• θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
• χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
• σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
• είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Όπως ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr μόνο δύο από τα παραπάνω θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Το πρώτο ενδεχόμενο αφορά στην αύξηση του αριθμού των τεστ, στην οποία έκανε αναφορά τον ΣΚΑΪ 100,3 και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Το δεύτερο, όμως, έχει να κάνει με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αυτό κρίνεται πως θα είχε διπλό αποτέλεσμα. Από την μία θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού στο Δημόσιο και από την άλλη στην αραίωση στα δρομολόγια των ΜΜΕ καθώς θα συνωστιζόταν λιγότερος κόσμος στις ώρες αιχμής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε πρόταση η οποία έχει βρεθεί στην δημόσια σφαίρα συζήτησης αξιολογείται από τους αρμοδίους.

Καπραβέλος: Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ως «εφιαλτική». Σημείωσε δε πως η τελευταία εφημερία στο νοσοκομείο ξεκίνησε χωρίς κανένα κρεβάτι κενό στις ΜΕΘ και πως άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενής και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική».

Ερωτηθείς για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε ότι δε θα βοηθήσει και αυτό που απαιτείται είναι να ξεκινήσουν εφημερίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Το σύστημα υγείας ήταν υποστελεχωμένο χρόνια. Δεκτή κάθε βοήθεια, αλλά αυτή γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Αν καλέσω κάποιον να έρθει σε μια μονάδα εξειδικευμένη, όπως είναι ένα πνευμονολογικό τμήμα, λίγο θα προσφέρει. Όταν λέμε επιστράτευση, εννοούμε όλο το σύστημα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, να γίνει ένα», επισήμανε. Τόνισε δε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα σχολεία, τα οποία χαρακτήρισε ως έναν κρίκκο στην αλυσίδα της διασποράς. «Η ιχνηλάτηση που έχουμε είναι ότι οι οικογένειες μολύνονται από τα παιδιά τους», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητά τους με lockdown, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

Σαρηγιάννης: Στις αρχές Δεκεμβρίου η κορύφωση του κύματος με πάνω από 7.000 κρούσματα

Για μείωση της αυξητικής τάσης στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού έκανε λόγο από πλευράς του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες και εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, προσδιορίζοντας την κορύφωση του «κύματος» της πανδημίας στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων προκειμένου να φθάσουμε στη μείωση της διασποράς, ο κ. Σαρηγιάννης είπε χαρακτηριστικά: «Εξαρτάται πώς θέλουμε να φθάσουμε εκεί. Για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. Αντίθετα, αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή». Την ίδια ώρα χαρακτήρισε επίσης «εγκληματική» τη συμβολή ορισμένων επαγγελματιών υγείας στο να μην κάνουν το εμβόλιο συμπολίτες μας.

Έκκληση του καθηγητή Παναγιωτόπουλου: Να αναθεωρηθούν οι αναστολές των 6.000 υγειονομικών

Την ίδια ώρα έκκληση για νέα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ανάσχεση του κύματος της πανδημίας στην χώρα, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών, απηύθυνε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για μέτρα που θα αφορούν σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους καθώς όπως είπε, μπορεί αυτοί να συμβάλλουν περισσότερο στην διάδοση του ιού, ωστόσο αυτός μεταδίδεται από όλους και σε όλους. Όπως είπε, τα όποια μέτρα δεν θα έπρεπε να διαχωρίζουν ή διχάζουν τους πολίτες και μίλησε για μείωση του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα αμφιθέατρα.

Συνεχίζοντας πρότεινε να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να εξεταστούν άλλες ποινές όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, ενώ στάθηκε και στη σημασία της ενίσχυσης των εμβολιασμών.

Αναφερόμενος στην συνολική διαχείριση της πανδημίας ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως από τις αρχές του φθινοπώρου δόθηκε το μήνυμα ότι «μπήκαμε σε κανονικότητα» χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους κάτι που όπως είπε «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς».

Εξήγησε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά παραμένει υπαρκτή αν και χαμηλότερη η πιθανότητα απλής νόσησης ενώ οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν. Ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν χρειάζονται εμμονές για τους ανεμβολίαστους και πως τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλη την κοινωνία.  «Δεν είναι καιρός ούτε για διθυραμβικό ούτε για καταγγελτικό λόγο. Μας χρειάζεται να σκύψουμε στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα και να υπάρξει μια συστράτευση και όλου του πολιτικού συστήματος και φορέων της κοινωνίας μόνο έτσι θα πειστεί ο κόσμος για όλα και για τον εμβολιασμό και για τα μέτρα. Να φύγουμε από τυπικές εμμονές», σημείωσε.

Λουκίδης: Να επανέλθει η εφαρμογή της μάσκας και η τηλεργασία

Για σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων προς το παρόν, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης σημειώνοντας πως η Τρίτη είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες όσον αφορά στην καταγραφή μολύνσεων καθώς τότε διενεργούνται πολλά τεστ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Τρίτης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση της χώρας και δήλωσε πως «δεν περιμένει πολλά πράγματα από αυτή την παρέμβαση», εννοώντας τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μάσκας και της τηλεργασίας.

«Η εφαρμογή της μάσκας μάς βοήθησε πέρυσι να απομειώσουμε σημαντικά και όλες τις ιώσεις. Θα πρέπει, επίσης, σε κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθει η τηλεργασία γιατί, και θα μειώσει την κινητικότητα ,και συγχρόνως θα απομειώσει την κίνηση στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν μπορεί να κλείσει η κοινωνία ξανά, αλλά δεν μπορεί και το σύστημα υγείας να παραμείνει σε πίεση όλων των περιστατικών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον και τα περιστατικά και τα non Covid, τα οποία εμπιστεύονται και πάλι το ΕΣΥ».

Βασιλακόπουλος: Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός Covid-19 για τους άνω των 60 ετών εξέφρασε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας επισήμανε ότι το σύστημα από πλευράς εργατικού δυναμικού έχει εξαντληθεί. «Πριν ξεκινήσει η πανδημία είχαμε 560 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε πάνω από 1200. Οι 560 τότε ήταν υποστελεχωμένες, και από γιατρούς και από νοσηλευτές. Μέσα στην πανδημία υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας. Αλλά το σύστημα από πλευράς εργατικού δυναμικού έχει εξαντληθεί τελείως. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εντατικολόγοι. Πρέπει να πάμε πριν τις ΜΕΘ. Ακόμα και αν είχαμε 10.000 ΜΕΘ, κάποιοι ασθενείς θα πέθαιναν. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πάνε στο νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα και να αυξηθεί με κάποιο τρόπο το ποσοστό εμβολιασμού. Έχω πει πολλές φορές να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αρνητικό rapid test μια εποχή με μεγάλη έξαρση, δε μας εξασφαλίζει ότι κάποιος δε μεταδίδει. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε το τεστ με το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Η επιστήμη είναι κάτι δυναμικό, συνεχώς από τη μελέτη μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Ο εμβολιασμένος είναι πλήρως προστατευμένος για 4 μήνες, και μετά η προστασία από το εμβόλιο μειώνεται, και για αυτό πρέπει να κάνει την επαναληπτική δόση. Πρέπει η 3η δόση να ανοίξει, για να μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε μετά τους 4 μήνες», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here