Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι νέα μεγάλη πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας, την ώρα που οι κυρώσεις πέφτουν βροχή και το Κίεβο καταγγέλλει θηριωδίες.

Προειδοποιήσεις από τον Ζελένσκι και τους αξιωματούχους του Κιέβου ότι η πόλη Μποροντιάνκα μπορεί να αποδειχθεί δεύτερη Μπούτσα, την ώρα που η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ουκρανικό βορρά, εντατικοποιούν τα χτυπήματά τους στα ανατολικά και τα νότια, την ώρα που η Μόσχα για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι έχει υποστεί βαριές απώλειες στον πόλεμο.

Όλα δείχνουν ότι επίκειται μεγάλης κλίμακας επίθεση ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο σε όλη την περιοχή του Ντονμπάς, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως είναι θέμα λίγων ημερών να πέσει και η Μαριούπολη.

Το Κίεβο συνεχίζει να κάνει προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων από τα ανατολικά, την ώρα που οι βόμβες πέφτουν βροχή.

Στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, που σφυροκοπείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χες Πέμπτη άμαχους να φεύγουν με αυτοκίνητα, με υπόβαθρο τους κρότους εκρήξεων. Πυρά «πέφτουν παντού. Είναι αδύνατο πλέον», συνόψισε ο σαραντάρης Ντένις, χλομός, με αποστεωμένο πρόσωπο, που δίνει την εντύπωση πως είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

«Μεγάλος» αριθμός εκτοπισμένων έφθασε στη Ντνίπρο, ανέφερε χθες ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων πάνω στον Δνείπερο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Χθες βράδυ, ρωσικός πύραυλος έπληξε υποδομές στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε μέσω Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Μποροντιάνκα η νέα Μπούτσα;

Την ίδια στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις με τις χθεσινές παρεμβάσεις του στην ελληνική και την κυπριακή βουλή, προειδοποιεί ότι η καταστροφή στην πόλη Μποροντιάνκα ενδέχεται να είναι τεράστια και συνεχίζει να προαναγγέλλει νέες εικόνες φρίκης.

Είκοσι έξι πτώματα ανασύρθηκαν από ουκρανικά σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια δύο πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Facebook η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Κυρώσεις επί κυρώσεων

Χθες η Ε.Ε αποφάσισε πέμπτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, το οποίο, όμως, θα τεθεί σε ισχύ με καθυστέρηση ενός μήνα, έπειτα από πιέσεις που άσκησε η γερμανική πλευρά.

Η Ε.Ε. εισάγει το 45% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία, με κόστος 4 δισ. ευρώ ετησίως. Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου.

Ακόμη, οι Βρυξέλλες ανήγγειλαν την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία πέραν των 10 δισεκ. ευρώ, νέες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ ακόμη για να διατεθεί οπλισμός στην Ουκρανία. Με το ποσό αυτό, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις θα φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης επιπρόσθετες κυρώσεις, ανάμεσά τους την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά της Ρωσίας.

Στην Ουάσινγκτον άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία: το αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here