Η Καστοριά η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Μακεδονίας,περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με ??ην ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας της από επιχωματώσεις,δίνοντας την εντύπωση νησιού.

Μαζί με τη λίμνη της, ευρύτατα γνωστό χαρακτηριστικό της πόλης είναι η δραστηριοποίηση των κατοίκων της στην τέχνη της γουναρικής. Μετά την μικρή αναφορά μας για τα πολιτιστικά στοιχεία της υπέροχης αυτής πόλης,να περάσουμε στο αφιέρωμα για τη νεοσύστατη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της Δόξας Αμπελοκήπων Καστοριάς που κατέλαβε την 3η θέση στο φετινό πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής Γυναικών.

Εκ μέρους της ομάδας της Δυτικής Μακεδονίας,η 19χρονη ταλαντούχα μέσος Νικόλ Τζιάρα ανέλυσε τη φετινή πορεία της ομάδας,ποια ήταν οι πρωτεργάτες ώστε να ιδρυθεί και γυναικείο τμήμα, αλλά τόνισε ότι το άθλημα αυτό πλέον δεν θεωρείται ανδρικό σπορ. Εξήγησε τα οφέλη που αποκτά μία γυναίκα ασχολούμενη με το ποδόσφαιρο και γενικότερα με τον αθλητισμό και το όνειρό της είναι ολοκληρώνοντας τη σχολή προπονητικής στο Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων,να αναλάβει προπονήτρια σε τμήματα υποδομής.

Μια συνέντευξη εξ’ολοκλήρου εφ’ όλης της ύλης από την πρώτη σκόρερ της ομάδας και παράλληλα δεύτερη στον πίνακα των σκόρερ του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής Γυναικών. Πέτυχε 12 γκολ και αποτελεί ένα μελλοντικά αστέρια του γυναικείου ποδοσφαίρου. Διακρίνεται για την ταχύτητα,το πείσμα και το ανάστημά της,δημιουργώντας κινδύνους – ζημιές και αποκαλείται “Ρουκέτα” καθώς εκτοξεύει σουτ και κεφαλιές φωτιά στα αντίπαλα δίχτυα. Χαρακτηριστικά τα όσα μας εκμυστηρεύτηκε η ίδια:

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα;
“Από πολύ μικρή αγάπησα το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησα από τα 5 μου χρόνια παίζοντας μπάλα με αγόρια και η μοναδική εικόνα που θυμάμαι είναι να βρίσκομαι με μία μπάλα στα πόδια στο γήπεδο του χωριού μου. Έλαβα μέρος σε σχολικούς αγώνες στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.Δε με βοήθησε κανείς να μάθω ποδόσφαιρο. Παρακολουθώντας τους συμπαίκτες μου, μάθαινα καινούργιες τεχνικές και έβαλα στόχο μέρα με τη μέρα να γίνομαι αγωνιστικά καλύτερη.Η πρώτη μου συμμετοχή σε ομάδα αγοριών ήταν πέρυσι στην ακαδημία της Δόξας Κορησού,όπου εκεί έμαθα πολλά θεωρητικά και πρακτικά μυστικά της “Στρογγυλής Θεάς”.

Πώς προέκυψε η απόφαση σου να ασχοληθείς με το άθλημα αυτό;
“Η απόφαση ήταν αποκλειστικά και μόνο δική μου. Αποφάσισα να μην εγκαταλείψω το ποδόσφαιρο,διότι είναι μία συνήθεια. Δεν μπορούσα και ακόμα και τώρα δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς καθημερινή προπόνηση,τρέξιμο και ποδόσφαιρο. Δε μπορώ να πως με παρότρυνε κάποιος. Ίσα ίσα ο πατέρας μου δεν ήθελε να συνεχίσω από άποψη τραυματισμών, γιατί πίστευε πως θα χαθεί η θηλυκότητα μου και δεν πίστευε ότι θα σχηματιστεί γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα.”

Πώς κρίνεις την αγωνιστική παρουσία της ομάδας σας στο φετινό πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Γ’Εθνικης Γυναικών;
“Όπως όλοι γνωρίζουν,είμαστε μία νεοσύστατη ομάδα. Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας τον Αύγουστο μέχρι και τώρα,παρατηρείται μεγάλη βελτίωση.Η αγωνιστική μας παρουσία ήταν εξαιρετική.Για πρώτη φορά συμμετέχοντας σε γυναικείο πρωτάθλημα,καταφέραμε να τερματίσουμε στη 3η θέση και μερίδιο επιτυχίας έχει ο προπονητής της ομάδας μας κ.Σταύρος Ευαγγελίδης ο οποίος διακατέχεται από άφθονη υπομονή,θάρρος,δύναμη και διάθεση. Ηττηθήκαμε αρκετές φορές,αλλά αυτό μας έκανε να πιστέψουμε στους ευατούς μας και να δουλέψουμε με όρεξη και πάθος. Μέσα σε λίγους μήνες δεθήκαμε σαν οικογένεια και όλα κυλούν αρμονικά στις τάξεις της ομάδας.”

Οι Αμαζόνες Θεσπρωτίας δίκαια κέρδισαν την άνοδο στη Β’Εθνικη;
“Τα κορίτσια της Θεσπρωτίας άξιζαν τη πρωτιά. Είναι ομάδα με πολυετή εμπειρία και δίκαια ανέβηκαν κατηγορία. Υπάρχουν αξιόλογες παίκτριες και εύχομαι με τη σειρά μου πάντα επιτυχίες,δύναμη και μακριά από τραυματισμούς.Πρώτη αγωνιστική χρονιά βρέθηκα αντίπαλος τους και απέδειξαν ότι διατηρούνται σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο.”

Παρότι νεοφώτιστες στο Γυναικείο Ποδοσφαιρικό χάρτη, η άνοδος αποτελεί κρυφό σας στόχο για τη νέα αγωνιστική περίοδο;
“Περιμένουμε τη νέα αγωνιστική χρονιά με άψογη διάθεση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει εξέλιξη,να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και με τη νέα αγωνιστική περίοδο να δημιουργηθούν και άλλες γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο,που θα σημαίνει την αναβάθμιση του αθλήματος. Νομίζω πως στόχος οποιασδήποτε ομάδας είναι η άνοδος.”

Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτριών;
“Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτριών είναι 14 έτη. Κάποιες ήρθαν σε επαφή με τη μπάλα σε ακαδημίες αγοριών,ενώ άλλες ήρθαν φέτος στην ομάδα να μάθουν και βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ευελπιστώ να τις αρέσει αυτό που κάνουν και να συνεχίσουν αυτό που χτίζουν μέρα με τη μέρα. Εύχομαι να φθάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν,πιστεύω σε αυτές.”

Ο κόσμος της Καστοριάς αγκάλιασε το εγχείρημα αυτό;
“Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα δημιουργηθεί γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Στην αρχή πραγματοποιήθηκαν φιλικοί αγώνες με διάφορες ομάδες χωρίς όμως την ανάλογη παρουσία φιλάθλων. Μέρα με τη μέρα όμως,καθώς μάθαιναν τα νέα,άρχισαν να ρωτούν για τους αγώνες και να μας παρακολουθούν. Αυτό το γεγονός μας δίνει δύναμη και διάθεση,ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη νέα αγωνιστική χρονιά. Πλέον ο κόσμος υποστήριξε το εγχείρημα αυτό.”

Ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες ώστε να συσταθεί η Δόξα Αμπελοκήπων;
“Η ομάδα ιδρύθηκε από τον αγαπητό κ. Θανάση Βασιλείου. Αξιαγάπητος άνθρωπος με μεράκι για το ποδόσφαιρο, ασχολείται έντονα και θυσιάζει καταστάσεις για οτιδήποτε αφορά την ομάδα. Ο κ. Θανάσης Βασιλείου κατάφερε να οργανώσει την ομάδα,εντοπίζοντας 35 παίκτριες από χωριά του Νομού Καστοριάς και κοπέλες που σπουδάζουν στη πόλη της Καστοριάς. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Προσωπικά αν δεν υπήρχε αυτός ο άνθρωπος,δεν θα είχα το ευτύχημα να με παρακολουθήσουν και άλλες ομάδες. Έδωσε την ευκαιρία σε πολλά κορίτσια μικρής ηλικίας να μην εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο και να ασχοληθούν με άλλο άθλημα.”

Ποια είναι τα οφέλη που αποκτά μία αθλήτρια ασχολούμενη με το ποδόσφαιρο;
“Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα. Πιστεύω ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι πολύ καλύτερα από τα ατομικά. Μέσα στο κλίμα του ποδοσφαίρου,μία αθλήτρια θα διαμορφώσει χαρακτήρα,θα μάθει να μην ανταγωνίζεται,αλλά να βοηθάει την συμπαίκτρια της και να την ενθαρρύνει.Θα διορθώνει το κάθε λάθος λέγοντας παραδείγματα,θα γνωρίσει τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.Στη συνέχεια θα καταλάβει πως πρέπει να αντιδρά σε έναν αγώνα και να πράττει ανάλογα. Τέλος, θα μάθει να σέβεται τον αντίπαλο.”

Κάποιοι το θεωρούν ανδρικό σπορ. Ποια είναι η άποψή σου;
“Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων το θεωρούν ανδρικό σπορ. Από την άλλη το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι άνδρες μας υποβάθμιζαν,όμως τα χρόνια αυτά μάλλον μας παρακολουθούν με θαυμασμό. Λένε ότι γυναίκες παίζουν καλύτερα και από τους άνδρες. Πλέον δεν θεωρείται ανδρικό σπορ, είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο άθλημα το οποίο παίζεται όπως και το ανδρικό με κανόνες και τιμωρίες!!!!”

Οι εντυπώσεις σου όντας πρώτη σκόρερ της ομάδας με 12 γκολ και δεύτερη στον 3ο ομιλο συνολικά;
“Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που αναδείχθηκα 1η σκόρερ της ομάδας μου τη φετινή αγωνιστική χρονιά.Σε κάθε αγώνα του πρωταθλήματος σημείωνα ένα,δύο γκολ, όμως ποτέ δε σκεφτόμουν τη πρωτιά. Ήθελα να κερδίζει η ομάδα μου και ας μην έβρισκα δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι πρώτη σκόρερ και με δουλειά,όρεξη και βοήθεια θα καταφέρω και άλλα περισσότερα. Αντίθετα,για πρώτη αγωνιστική σεζόν που βρίσκομαι στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ στο 3ο όμιλο, θεωρώ ότι αποτελεί για μένα ένα ιδανικό ξεκίνημα. Έφθασα πολύ κοντά στη κατάκτηση της πρώτης θέσης,αλλά η κατάσταση ήρθε έτσι που βρέθηκα στη 2η θέση με 12 γκολ και η πρώτη με 15 τέρματα. Αυτό όμως δε με στεναχώρησε καθόλου. Είπα στον εαυτό μου πως θα αγωνιστώ στο τελευταίο επίσημο ματς όσο πιο καλά μπορώ,θα βοηθήσω τις συμπαίκτριες μου και αν παραμείνω πρώτη καλώς. Σημασία έχει ότι κερδίσαμε και τερματίσαμε στη 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.”

Αγαπημένος παίκτης;
“Έχω κάποιο είδωλο και προσπαθώ να τον μιμηθούν. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Λιονέλ Μεσσι. Μου αρέσει σαν παίκτης,διότι διαθέτει τεχνική,παίζει με το αριστερό πόδι,λειτουργεί βάσει στρατηγικής από άποψη κινήσεων με ή χωρίς τη μπάλα και δημιουργεί γρήγορο παιχνίδι. Επιπλέον, είναι ένας άνθρωπος που με γοητεύει με το ήθος του και την ειλικρίνεια του χαρακτήρα του. Όταν μου δίνεται η ευκαιρία παρακολουθώ γυναικείο ποδόσφαιρο,γιατί δυστυχώς στα δορυφορικά κανάλια δεν προβάλλονται αγώνες του.”

Η Ελένη Μάρκου η διεθνής παίκτρια του ΠΑΟΚ με καταγωγή από την Καστοριά εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας με το εθνόσημο σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις,αλλά και στην Αμερική και συγκεκριμένα αποτελεί μέλος του Mcc(Monroe community college).

Επιθυμείς να ακολουθήσεις τα σπουδαία βήματα της;

“Η Ελένη είναι μία ταλαντούχα παίκτρια. Έκανε το ακατόρθωτο με τη δύναμη και το πάθος που τη διακατέχει και μας κάνει περήφανους καθημερινά.Την Ελένη τη γνωρίζω αρκετά,καθώς ζούμε στον ίδιο τόπο. Όταν έρχεται Καστοριά πάντα την αναζητώ και κανονίζουμε να πηγαίνουμε για προπόνηση όπου με βοηθάει πολύ με την εμπειρία της. Πιστεύω ότι έχει φθάσει στη κορυφή του αθλήματος. Είναι ένα κορίτσι με καλό ήθος,μου εξηγεί οτιδήποτε με απασχολεί και είναι το πρώτο άτομο που θα ρωτήσω,γιατί έχει περάσει από πολλά στάδια,γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Επιθυμώ διακαώς να ακολουθήσω τα βήματα της.Θα ήθελα να αγωνιστώ σε ομάδα μεγαλύτερης εμβέλειας,να δω τη λειτουργία της,τους στόχους της,τις απαιτήσεις της. Τέλος, το σημαντικότερο είναι να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω εγώ.”

Οι ευχές για τη νέα αγωνιστική χρονιά και οι προσωπικοί σου στόχοι Νικόλ;

“Βασικός μου στόχος αποτελεί να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο Ι.Ε.Κ. Προπονητικής Ιωαννίνων. Απομένει ένα έτος σπουδών. Επιστρέφοντας στην πόλη μου θέλω να αναλάβω προπονήσεις σε ακαδημίες παιδιών ποδοσφαίρου. Επίσης,τον ερχόμενο Αύγουστο θα πάρω μέρος στις εξετάσεις του πτυχίου UEFA C. Συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ομάδα μου και αν προκύψει κάτι σε υψηλότερο επίπεδο θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να το ακολουθήσω πάντα με σκληρή δουλειά και πάθος.

Η νέα χρονιά εύχομαι να είναι γεμάτη από αγάπη, υγεία, όνειρα και πολλές επιτυχίες. Να υπάρξει άνοδος,πολλές διακρίσεις,να προσέλθουν και άλλες παίκτριες και να παραμείνουν στην ομάδα μας.”

ΡΟΣΤΕΡ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ(2016-17)
ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.3η ΘΕΣΗ 12 ΒΑΘΜΟΙ (4Ν-0Ι-4Η)-(25-24).

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
1.ΜΑΡΙΖΑ ΚΡΑΝΑ
2.ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
3.ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΑΝΤΟΥ
4.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ
5.ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
6.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΡΤΣΕΚΑ-ΜΕΣΟΣ
7.ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΝΑ
8.ΘΩΜΑΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
9.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΙΑΡΑΦΕΡΑ
10.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΙΛΙΑ
11.ΑΡΓΥΡΩ ΛΙΟΥΛΙΑ
12.ΣΟΦΙΑ ΠΑΥΛΑΚΟΥ
13.ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΙΑΓΑ
14.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
15.ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗ

ΜΕΣΟΙ
16.ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΖΙΑΡΑ
17.ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΠΑΠΑ
18.ΔΑΝΑΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
19.ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ
20.ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΜΑΡΚΟΥ
21.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΟΥΚΡΑ
22.ΜΥΡΤΩ ΓΚΟΓΚΟΥ
23.ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΡΑΡΑ
24.ΜΑΡΙΑ ΤΑΣΙΟΥ
25.ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΚΥΡΙΖΑΚΗ
26.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ:ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ-ΘΩΜΑΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Ματιές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here