Αφιέρωμα στο ΕΘΝΟΣ για τα Ραγκουτσάρια με τίτλο: Ολη η Καστοριά γλεντά και χορεύει!

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο:
Τρίτη μέρα (8 Ιανουαρίου) και το παραδοσιακό έθιμο Ραγκουτσάρια στην πόλη της Καστοριάς ολοκληρώνεται με την παρέλαση των 2.000 και πλέον καρναβαλιστών

Με τον καιρό σύμμαχο, οι Καστοριανοί και οι χιλιάδες επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, αυτήν την ώρα, διασκεδάζουν, χορεύουν, συμμετέχουν στην παρέλαση (Πατερίτσα) στο πλαίσιο του παραδοσιακού εθίμου «Ραγκουτσάρια», που αναβιώνουν εδώ και εκατονταετίες στην Καστοριά. «Πρόκειται για ένα δρώμενο της πόλης, μια έκρηξη χαράς, έκρηξη κεφιού, που συνεπαίρνει τους πάντες. Συμμετέχουν τρεις γενιές καρναβαλιστών, παππούς, παιδιά, εγγόνια» ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση των 2.000 και πλέον καρναβαλιστών.

 

Οπως ο ίδιος ανέφερε,  αυτό που κάνει τα Ραγκουτσάρια να διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα είναι ο αυθορμητισμός, «συμμετέχει ο κόσμος με παραδοσιακές, τοπικές ορχήστρες, και παρά το γεγονός ότι οι μέρες των εκδηλώσεων είναι 6,7,8 Ιανουαρίου, καθημερινές ημέρες, υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα όχι μόνο των τοπικών, αλλά και από Ελλάδα και εξωτερικό» προσθέτοντας ότι ως νέα δημοτική Αρχή στόχος είναι η προβολή και η διάδοση του εθίμου όσο γίνεται πιο οργανωμένα.

p1083073.jpg

 

p1083081.jpg

 

p1083101.jpg

Ο λύκος, η κοκκινοσκουφίτσα και οι πειρατές της λίμνης

Με αφετηρία το δημαρχείο Καστοριάς, ξεκίνησε η παρέλαση στις 2 το μεσημέρι, με τα σχολεία, τους συλλόγους, τις παρέες και τις ομάδες καρναβαλιστών, όπου διασχίζοντας την οδό Μητροπόλεως θα καταλήξουν στην πλατεία των Αδελφών Εμμανουήλ, στη συνοικία Ντολτσό.

p1083147.jpg

«Τρίτη μέρα του εθίμου κορυφώνεται με την Πατερίτσα – την παρέλαση των καρναβαλιστών, όπου συμμετέχουν 37 ομάδες μπουλούκια» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Χρήστος Μουρατίδης, στο ethnos.gr προσθέτοντας «επί 2-3 μέρες η πόλη ξενυχτάει και κινείται στους καρναβαλικούς ρυθμούς», όπου συμμετέχουν συνήθως 3.500 – 4.000.

p1083127.jpg

Οι δρόμοι στην Καστοριά έχουν κλείσει, οι καρναβαλιστές και τα μπουλούκια υπό τους ήχους των χάλκινων απολαμβάνουν την ηλιόλουστη μέρα, γλεντώντας, χορεύοντας, γελώντας, διασκεδάζοντας. Το ίδιο και οι θεατές!

p1083107.jpg
p1083125.jpg

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here