Η εποχικότητα ωθεί προς τα πάνω τις τιμές στη Χαλκιδική – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη – Ανοδική η πορεία πανελλαδικά – Σταθερές οι τιμές στην Καστοριά.

Τιμές ενοικίασης ακινήτων που ζαλίζουν καταγράφονται στη Χαλκιδική, με τη μέση τιμή να αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 32,5 ευρώ ανά τμ, την ώρα που κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα στο Κιλκίς δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ το τμ (!).

Η Χαλκιδική, η επίσημη αγαπημένη των Βορειοελλαδιτών και όχι μόνον, κρατά τα σκήπτρα με την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης πανελλαδικά, μοιάζοντας να απευθύνεται στους λίγους και εκλεκτούς με τα παχυλά πορτοφόλια, που είναι σε θέση να νοικιάσουν οποιαδήποτε κατοικία αδιαφορώντας για το τελικό απαιτούμενο αντίτιμο.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του spitogatos.gr, για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2018, πως στη Χαλκιδική εντοπίζεται αύξηση της μέσης τιμής κατά 8,3% καθώς ένα χρόνο πριν η τιμή ήταν στα 30 ευρώ το τμ.

Τις ιδιαιτέρως αλμυρές τιμές, αναμφίβολα επηρεάζει και η θερινή περίοδος οπότε πολλοί επιλέγουν να νοικιάσουν για κάποιους μήνες κατοικίες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τις ιδιαίτερα τσιμπημένες τιμές κατοικιών στη δαντελωτή Χαλκιδική συναγωνίζονται μόνον αυτές στις Κυκλάδες, με τη μέση τιμή να φτάνει στα 28 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2018.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη

Άνοδο τιμών που φτάνει στο 31,7% (το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά) καταγράφεται στα υπόλοιπα νομού Θεσσαλονίκης, αγγίζοντας τα 3,45 ευρώ ανά τμ. Υψηλότερη είναι η μέση τιμή στο δήμο Θεσσαλονίκης καθώς διαμορφώνεται στα 7,37 ευρώ ανά τμ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,8%, ενώ στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης το τμ νοικιάζεται προς 5,07 ευρώ όταν στα τέλη του 2018 η μέση τιμή ήταν στα 4,55 ευρώ. Η αύξηση είναι της τάξης του 11,4%.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης αναμφίβολα καταλυτικό ρόλο παίζει η συνεχώς αυξανόμενη δημιουργία Airbnb, γεγονός που αποτυπώνεται, περίτρανα, στην ανοδική τάση των τιμών.

Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν και σε ποιες μειώθηκαν οι τιμές   

Η δεύτερη υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση (27,6%) στην τιμή ενοικίασης, πανελλαδικά, καταγράφηκε στη Λακωνία με την τιμή του τμ να τοποθετείται στα 5 ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη πανελλαδικά μείωση εντοπίζεται στο Ρέθυμνο με τη μέση τιμή του τμ να είναι στα 6,47 ευρώ από 7,47 το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα στην Πέλλα η μέση τιμή ενοικίασης, στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, διαμορφώθηκε στα 3,4 ευρώ ανά τμ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,4%, στην Κοζάνη στα 4,71 ευρώ ανά τμ (+20,50%), στην Πιερία στα 4 ευρώ ανά τμ (+14,3%), στην Καβάλα στα 5,09 ευρώ το τμ (+ 11,9%), στις Σέρρες στα 3,89 ευρώ με την τιμή του τμ να έχει ενισχυθεί κατά 11,1%,στην Ροδόπη (5,73 ευρώ ανά τμ/+4,2%), στο Κιλκίς (3 ευρώ το τμ/+4,5%).

Στον αντίποδα βρέθηκε η Ημαθία με τη μέση τιμή ενοικίασης να αγγίζει τα 3,13 ευρώ ανά τμ και την ποσοστιαία μείωση να φτάνει στο 6%, στην Ξάνθη διαμορφώθηκε στα 4,9 ευρώ και η ποσοστιαία πτώση στο 3,7% ενώ στη Φλώρινα στα 4,26 ευρώ με τη μείωση να μεταφράζεται σε 0,9%.

Σταθερές παρέμειναν οι τιμές στην Καστοριά (4,17 ευρώ ανά τμ) και στον Έβρο (5,33 ευρώ ανά τμ).

Αξίζει να σημειωθεί πως πανελλαδικά η μέση τιμή ενοικίασης άγγιξε τα 7,34 ευρώ ανά τμ, ενισχυμένη κατά 9,2%.

Πηγή: voria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here