Μήνας λιγνίτη μπορεί να χαρακτηριστεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Δεκέμβρης, με τις τιμές συμμετοχής του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να καταγράφουν εντυπωσιακά νούμερα.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του τρέχοντος μήνα, ο λιγνίτης εδραιώθηκε σταθερά σε τιμές άνω του 20% ημερησίως ενώ στις 9 Δεκέμβρη άγγιξε το 30% κατά διαστήματα.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2ο δεκαήμερο με συνεχή παρουσία του λιγνίτη γύρω από το 30% στο ημερήσιο μείγμα ενώ την Κυριακή 18 Δεκέμβρη υπήρξαν ώρες που η συμμετοχή έφτασε το 33 και 34%.

Η αύξηση συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα κρατάει σαφώς «ζωντανές» τις μονάδες της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση την Τηλεθέρμανση της Κοζάνης, η οποία δεν αντιμετώπισε κάποια δυσλειτουργία παρά τα ανησυχητικά μηνύματα στα τέλη του Νοέμβρη, όπου ο λιγνίτης απουσίαζε από το μείγμα.

Ο ρόλος του λιγνίτη στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα ενισχύεται, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο να θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επεκτείνει τη διάρκεια λειτουργίας τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2025, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την υπαγωγή των σταθμών σε καθεστώς παρέκκλισης της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις εκπομπές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων (201/75/ΕΕ). Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται εξαίρεση στους σταθμούς Μελίτη 1, Άγιος Δημήτριος 3 και Άγιος Δημήτριος 4, από την Οδηγία που περιόριζε τις ώρες χρήσης τους.

Ειδικότερα, με την απόφαση παρέχονται στη Μελίτη 1 30.832 ώρες, από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Σε κάθε μία από τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και Άγιος Δημήτριος 4, χορηγούνται 32.707 ώρες λειτουργίας, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στο προσκήνιο έρχεται πλέον και η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, εντός του Ιανουαρίου, με τις διαρροές από το Μαξίμου να κάνουν λόγο για ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα και τη λειτουργία των μονάδων, αλλά και την επισήμανση πως το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης δεν μπαίνει στο… αρχείο.

Άλλωστε η παρουσία Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία θα συνδεθεί άμεσα με τα εγκαίνια της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» με τα μηνύματα που θα στείλει ο Πρωθυπουργός να έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή και όχι μόνο.

Ζήσης Πιτσιάβας – e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here