Προς τρίτη εκλογική θητεία ο Έντι Ράμα που εξασφάλισε 74 έδρες στις εκλογές της Κυριακής – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών στην Αλβανία

Αυτοδύναμη κυβέρνηση και 74 έδρες στη νέα βουλή εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ραμα, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχή εκλογική του θητεία. Το κυβερνών κόμμα ουσιαστικά διατήρησε αλώβητες τις δυνάμεις του, με τον Ράμα να εξελίσσεται ο μεγάλος νικητής, «εξαφανίζοντας» από τον πολιτικό χάρτη το κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, με τον οποίον τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς βεντέτας.

Με καταγεγραμμένο το 96,5% των ψήφων, 5017 από τα 5199 εκλογικά τμήματα, τα αποτελέσματα (στις 16:41 τοπική ώρα) έχουν ως εξής :
• Σοσιαλιστικό Κόμμα : 47% (74 έδρες)
• Δημοκρατικό Κόμμα : 39% (59 έδρες)

• Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) : 7 % (4 έδρες)
• Υπόλοιπα : 5% (4 έδρες το Σοσιαλδημοκρατικό PSD)

Το αποτέλεσμα ανατρέπει τα περισσότερα Exit Poll, που μεταδόθηκαν την Κυριακή μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και έκαναν λόγο για επικράτηση μεν του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά χωρίς να πετυχαίνει αυτοδυναμία στη νέα βουλή των 140 εδρών.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έως αυτή τη στιγμή, αγγίζει τις 140.000 ψήφους .

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, πέτυχε σημαντική άνοδο 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2017, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει την ανατροπή.

Μεγάλος χαμένος το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης

Το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI), με ιδρυτή τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα και πρόεδρο τη σύζυγό του Μονίκα Κρυεμάδι, είναι ουσιαστικά ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής διαδικασίας, χάνοντας τα 2/3 της δύναμής του σε σχέση με το 2017 που είχε 19 έδρες.

Από τους κερδισμένους το μικρό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSD, με πρόεδρο τον επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο οποίος πέρασε το εκλογικό όριο εκλέγοντας τρεις βουλευτές.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, υπερέχει σε τέσσερις βόρειες περιφέρειες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις 8 στο κέντρο και στο νότιο τμήμα. Στην περιφέρεια των Τιράνων, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ενίοτε κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα άγγιξε το 49%.

rama_xartis

Παρά τα μικρά προβλήματα, η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά στα 5.200 εκλογικά τμήματα. Την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασαν εκπρόσωποι όλων των αλβανικών κομμάτων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here