Δραματική είναι η εικόνα τόσο ως προς την αύξηση των νέων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσο και για τις χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που μένουν σε εκκρεμότητα.

Οι φορείς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου όχι απλώς σήμαναν συναγερμό, αλλά έβγαλαν κραυγή αγωνίας.

Τα στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας ως φορέας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το άσυλο.

«Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σήμερα βρίσκονται 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500. Μόνο τις τελευταίες 25 μέρες έχουν έρθει στο σύνολό τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.536 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 610.
Η Λέσβος έχει 8.095 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 3.050. Πέρυσι ήταν 6.500 φέτος 13.000 συνολικά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», 
είπε η κυρία Καλογήρου.

Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις ασύλου 

Δραματική όμως είναι η εικόνα, σύμφωνα με την κυρία Καλογήρου, και στο θέμα των αιτήσεων ασύλου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οπως είπε η περιφερειάρχης, χρειάζονται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
«Πάγια θέση όλων μας ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου», τόνισε.

Ελάχιστο προσωπικό στην υπηρεσία ασύλου

«Στη Λέσβο σήμερα υπηρετούν 45 άνθρωποι συνολικά στην υπηρεσία ασύλου. Από αυτούς αμιγώς εξετάζουν αιτήσεις ασύλου οι 18. Από αυτούς τους 18, οι συμβάσεις των 9 λήγουν στις επόμενες έξι μέρες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να εξετάσουν 12 αιτήσεις ανά μέρα. Σήμερα στη Λέσβο ήρθαν 137 άτομα. Άρα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να εξεταστούν μόνο οι αιτήσεις αυτών που ήρθαν σήμερα.
Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν είναι χιλιάδες. Το επίσημο στοιχείο είναι ότι το 2018 κατά το πρώτο τρίμηνο έχουν κατατεθεί στη Λέσβο μόνο 4.400 αιτήσεις ασύλου»
, πρόσθεσε η κυρία Καλογήρου.

35 μήνες για να εξεταστούν 

«Χρειάζονται περίπου 35 μήνες για να εξεταστούν όσες αιτήσεις εκκρεμούν τώρα. Και για την κάθε μέρα που περνά με τις αυξανόμενες ροές που υπάρχουν χρειάζονται πάρα πολλές μέρες. Όσες νομοθετήσεις και αν γίνουν θα μείνουν στα χαρτιά αν δεν συνοδευτούν με την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών που εξετάζουν το άσυλο τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό».

«Η συμφωνία Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτούργησε»

Πάντως, η κυρία Καλογήρου τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και ανέφερε ότι λειτουργεί: «Χωρίς τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ χιλιάδες άνθρωποι θα έφταναν κάθε μέρα στις ακτές των νησιών μας. Τώρα σαφώς είναι πολύ λιγότερες οι ροές».

Κάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση

Δραμματική ήταν και η εικόνα που περιέγραψε η κυρία Δήμητρα Σπαθαρίδου από τη Διεθνή Αμνηστία:
«Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές. Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Είδαμε δεκάδες άντρες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Είδαμε ντόπιους που έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για να σώσουν ζωές ,ανθρώπους που έχουν δείξει την ανθρωπιά τους ανοίγοντας τα σπίτια του να βλέπουν τα νησιά τους να κινδυνεύουν λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Οι συνθήκες διαμονής αποτελούν ανοικτή πληγή στα ανθρωπινά δικαιώματαΚάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, μας καταγγέλλουν εκπρόσωποι οργανώσεων στους καταυλισμούς της Λέσβου και της Σάμου. Τα νησιά έχουν μετατραπεί από χώρους αλληλεγγύης σε σύγχρονες φυλακές.
Οι συνθήκες διαμονής στα νησιά των αιτούντων άσυλο αποτελούν πληγή στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Αν θέλετε να μάθετε τι εστί φόβος, πείνα και κρύο, ελάτε στη Μόρια»

Η Αμάλ, μια γυναίκα μόνη η οποία μένει στη Μόρια, είπε: «Αν θέλετε να μάθετε τι εστί φόβος, πείνα και κρύο, μην πάτε στη Συρία, ελάτε να μείνετε στο καταυλισμό της Μόριας».

Διακινητές μένουν μέσα στα hotspots και κάνουν από εκεί τις δουλειές τους

Ο πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί κατήγγειλε ότι «αυτή τη στιγμή διακινητές διαμένουν μέσα στα hotspots και κάνουν τις δουλειές τους μέσα από εκεί». Κατέθεσε μάλιστα και την προσωπική του εμπειρία λέγοντας ότι έδωσε 8.000 ευρώ σε διακινητές προκείμενου να φέρουν τη γυναίκα του από το Αφγανιστάν η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.

«Κραυγή αγωνίας» από τον δήμαρχο Σάμου: Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει

Και οι «φωνές» για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά συνεχίστηκαν από τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελοπουλο.

«Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι. Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η αστυνομία μας λέει δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε βάρδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή.
Δεν μπορεί η κατάσταση να προχωρήσει έτσι, υπάρχει μία προφανής πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο για να λειτουργήσει προϋποθέτει την οργάνωση της πολιτείας, τη λήξη των τεχνικών δυσκολιών. Τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο είναι 58 αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα γιατί τα νησιά δεν μπορούν να προσφέρουν πια υπηρεσίες».

«Εχουμε πάρει ελάχιστη οικονομική βοήθεια»

Μάλιστα ο δήμαρχος Σάμου εξέπεμψε και SOS για τη μικρή χρηματοδότηση που έχουν πάρει οι δήμοι από την ευρωπαϊκή βοήθεια για τους πρόσφυγες.
«Οι δήμοι έχουν εισπράξει όλα και όλα 5,5 εκατομμύρια ευρώ από τα 540 εκατομμύρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή βοήθεια. Καταλαβαίνετε πως προκαλούνται αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό όταν μαθαίνουν αυτά τα στοιχεία όπως μαθαίνονται και όπως ακούγονται».

Και στον Εβρο η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη 

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα γίνει πολύ έντονο στον Έβρο.
«Φαίνεται ήδη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ο τρόπος κατεύθυνσης από την γείτονα χώρα και θα αντιμετωπίσουμε πολύ φοβάμαι μία κατάσταση ανεξέλεγκτη που θα ξεπερνάει κατά πολύ σε ημερήσια βάση τα 340 άτομα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τα σύνορα. Είναι η μόνη λύση αυτή; Οχι. Και εγώ αν ήμουν πρόσφυγας θα περίμενα ένα χρόνο στα σύνορα για να περάσω. Απλά θα δοθεί ο χρόνος μα ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να διεκπεραιώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αιτήσεις. Δυστυχώς στην συμφωνία ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας σε ξέρει το εύρος και θα το βρούμε μπροστά μας το καλοκαίρι».

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here