Αλλάζουν τις συμβάσεις για να μην καταβάλλουν δώρα.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά, dnews.gr

Καταγγελίες εργαζομένων περί μη καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο έπρεπε να καταβληθεί έως την 1η Μαΐου 2024 φτάνουν στα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά στελέχη κάνουν λόγο για καταγγελίες περί μη εξόφλησης του Δώρου Πάσχα αλλά και για εξαναγκασμό των εργαζομένων να το επιστρέψουν στο… μαύρο ταμείο του εργοδότη μετά την καταβολή του στην τράπεζα.

Ειδικότερα στις 788 έχουν φτάσει οι καταγγελίες στο σύλλογο ιδιωτικών υπάλληλων «Η Ένωση» για μη καταβολή του Δώρου Πάσχα. Από αυτές οι 106 αφορούσαν παράνομη απαίτηση του εργοδότη για ανάληψή του καταβληθέντος στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου ποσού και επιστροφή του στο μαύρο ταμείο του εργοδότη. Ακόμα, 47 καταγγελίες από τις παραπάνω αφορούσαν «συμψηφισμό» του Δώρου με πρόσθετο ποσό που καταβάλλονταν κάθε μήνα στη μισθοδοσία από 1/1 έως 30/4 που αφορούσε όμως το επίδομα τριετίας.

Στην πραγματικότητα «βάπτισαν» το επίδομα τριετίας ως αναλογία Δώρου Πάσχα με αποτέλεσμα ο εργοδότης να φαίνεται ότι το εξόφλησε τμηματικά τους προηγουμένους μήνες.

Επίσης, οι 19 καταγγελίες εκ των ανωτέρω 788 αφορούσε μετατροπή της σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε μερικής από 1/5 με αποτέλεσμα να καταβληθεί αναλογία μερικής απασχόλησης στον εργαζόμενο, ενώ ο ίδιος εργαζόταν με πλήρη απασχόληση έως και 30/4 και θα έπρεπε να λάβει δώρο πλήρους απασχόλησης.

Ωστόσο 310 καταγγελίες εκ των ανωτέρω βρήκαν λύση, αφού μετά από παρέμβασή των συνδικαλιστικών στελεχών οι εργοδότες κατέβαλαν τελικά το δώρο. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι καθοδηγήθηκαν προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας και στο 1555 του υπουργείου Εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης και γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος τόνισε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η εργοδοτική παραβατικότητα στην Ελλάδα έχει φτάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, με πολλούς εργοδότες να παραβιάζουν συστηματικά τα εργατικά δικαιώματα και ν’ αδιαφορούν για τις εκ του νομού προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους. Αυτή η κατάσταση απειλεί τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική συνοχή. Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ενισχύσουν τον έλεγχο, να επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί ένα δίκαιο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για όλους».

Το Δώρο εορτών Πάσχα 2024 δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας το Δώρο εορτών Πάσχα 2024 δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online. Εφόσον οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην αρμόδια με βάση τον τόπο εργασίας Επιθεώρηση Εργασίας θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κτλ). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται, ει δυνατόν με ακρίβεια, τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, ώστε να είναι ευχερής η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα 2024 μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, όπως ορίζεται στις προαναφερόμενες διατάξεις, οι Επιθεωρητές Εργασίας θα επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και εργατικές διαφορές (άρθ. 23β του Ν.4144/2013) και θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here