Περίπου 2.500 μετρικούς τόνους καύσιμα έχει στις δεξαμενές του το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», που βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Αταλάντης στη Σαλαμίνα. 

Διάσπαρτη ρύπανση ανοικτά του όρμου των Σεληνίων και εικόνες καταστροφής από τη μεγάλη ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα. Μάχη με το πετρέλαιο, δίνουν οι λιμενικές αρχές για δεύτερη ημέρα σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία.

Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες «το μαζούτ εξαπλώθηκε από την Κυνοσούρα στις ακτές των Σεληνίων» σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου Σαλαμίνας.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέθεσε την απορρύπανση σε αντιρυπαντικές εταιρείες που αναμένονται στις ακτές των Σεληνίων για τις απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού.

Για τον καθορισμό θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος με τις εταιρείας να διαβεβαιώνουν οτι «θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση».

Εργασίες στεγανοποίησης

Οι λιμενικές αρχές σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία, δίνουν μάχη με το πετρέλαιο για δεύτερη μέρα.

Οι πληροφορίες λένε -υπάρχει και φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει δυστυχώς την περιβαλλοντική καταστροφή- ότι η ρύπανση είναι αρκετά μεγάλη και ιδιαίτερα σοβαρή κανείς ωστόσο μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει την έκτασή της.

Χθες το ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος στην πρώτη περιπολία που έκανε αμέσως μετά το ναυάγιο εντόπισε διάσπαρτη ιριδίζουσα ρύπανση κατά τόπους χρώματος καφέ από το σημείο της βύθισης προς τα βόρεια μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο της Ψυτάλλειας.

Οι δύτες ξανάπεσαν σήμερα το πρωί στο σημείο του ναυαγίου και ξεκίνησαν και πάλι τις εργασίες στεγανοποίησης έτσι ώστε να μην διαρρεύσει άλλη ποσότητα καυσίμων, καθώς στις δεξαμενές του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» υπάρχουν περίπου 2.500 μετρικοί τόνοι καύσιμα.

Από το πρωί στην περιοχή επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, πλωτό περιπολικό σκάφος, δυο ρυμουλκά, αντιρρυπαντικό σκάφος, ενώ προσπάθειες καθαρισμού γίνονται και για τις ακτές των Σεληνίων και της Κυνοσούρας. Σημειώνεται ότι έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Σαλαμίνας, οι οποίοι βλέποντας το πρωί την εικόνα των ακτών τους, κατακλύστηκαν από θλίψη και απογοήτευση.

Έρευνες για τις συνθήκες του ναυαγίου 

Ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Εκεί συνελήφθησαν για διάπραξη παραβάσεων από αμέλεια και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από εντολή εισαγγελέα.

Η έρευνα για τη δικογραφία που σχηματίστηκε συνεχίζεται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου, ενώ διορίστηκε πραγματογνώμονας προς εξακρίβωση των αιτίων και των συνθηκών του ναυαγίου.

 Πηγή: www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here