Μέσα στον Μάρτιο θα καθοριστούν οι κλινικές που θα συμμετάσχουν στο νέο σύστημα – Οι αντιδράσεις των υγειονομικών, οι ελλείψεις και τα προβλήματα

Σε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδονται οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τα απογευματινά χειρουργεία. Οι επίσημες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους, την περασμένη εβδομάδα, σχημάτισαν ένα αδρό περίγραμμα για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας επιλογής που δίνεται αφενός στους επαγγελματίες υγείας (χειρουργούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές) του ΕΣΥ, αφετέρου στους πολίτες για τις επί πληρωμή απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις, με όλους τους ενδιαφερόμενους πλέον να αναμένουν την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και σε κάποια πανεπιστημιακά της επικράτειας διοικήσεις, διευθυντές Ιατρικής όπως και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, συντονιστές διευθυντές χειρουργικών κλινικών, αναισθησιολόγοι, επιτροπές χειρουργείων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε πυρετό διεργασιών και συσκέψεων.

Η συμμετοχή στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως ένα μεγάλο στοίχημα για τον νέο τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ, αλλά και ως αναγνώριση του επιστημονικού δυναμικού τους. Πυροδοτεί, όμως, παράλληλα και σφοδρές αντιδράσεις από τους υγειονομικούς, που επιμένουν να υπερασπίζονται το δημόσιο σύστημα υγείας και τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας που (πρέπει να) παρέχει. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, απαντά πως η συμμετοχή των κλινικών είναι προαιρετική – και με δεδομένο ότι έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια του υγειονομικού προσωπικού και των διαθέσιμων κλινών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ – Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here