Τι κι αν είναι μακρυά, ξεριζωμένοι από την πατρίδα, οι Έλληνες και δη Έλληνες της Μακεδονίας, δεν ξεχνούν τα έθιμα και τις πατροπαράδοτες παραδόσεις μας, γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενοι στην Ελβετία τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

«φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
κι ιστορία οι παρέες…

των Eλλήνων οι κοινότητες
φτιάχνουν άλλο γαλαξία»

Χθες Κυριακή του Πάσχα, Έλληνες πους ζουν στην Ελβετία, με τους περισσότερους από αυτούς να έλκουν την καταγωγής τους από την κοινότητα της Ζώνης και αλλά και από το Άργος Ορεσιτκό, αλλά και από άλλα μέρη, μέσω του Συλλόγου ”Μακεδονία” που έχουν ιδρύσει από το 1992, διοργάνωσαν μια τεράστια γιορτή! Όλοι μαζί αγαπημένοι, έδωσαν ραντεβού και συναντήθηκαν στην ”καλύβα” μέσα στο βουνό, σε υπέροχο δάσος στην περιοχή Rothrist της Ελβετίας.

Πάνω από 80 άτομα, ύστερα από την πρωτοβουλία του ΔΣ και των μελών του συλλόγου, που αριθμεί 25 μέλη, έδωσαν το παρών, είπαν το Χριστός Ανέστη, αντάλλαξαν εγκάρδιες ευχές, έστησαν τις σούβλες και γλέντησαν με την ψυχή τους, έχοντας στη σκέψη πάντα στην πατρίδα!

Ο σύλλογος, που όπως είπαμε ιδρύθηκε το 1992, στην Ελβετία είναι γνωστός ως «Criechischer Verein Makedonia» (Ελληνικός Σύλλογος Μακεδονία) και πρόεδρος του είναι ο Ιωάννης Παπουτσής με καταγωγής από τη Ζώνη και ταμίας ο Πάτρικ Κοντόπουλος με καταγωγή από το Σπήλαιο.

Η προετοιμασία για το μεγάλο Πασχαλινό γλέντι των Ελλήνων, ξεκίνησε μέρες πριν, με τη φροντίδα των μελών του συλλόγου! Μικροί και μεγάλοι, πέρασαν μια αξέχαστη μέρα, μέρα γεμάτη Ελλάδα, αγάπη για την Ελληνική Παράδοση! Τα εδέσματα σε αφθονία, η διάθεση στα ύψη! Και αν ζουν εκτός Ελλάδας, με την Ελλάδα στο κέντρο τις καρδιάς του, έζησαν, ίσως και ακόμα καλύτερα, ότι θα ζούσαν αν βρισκόταν στα χώματα της πατρίδας, αυτή την ξεχωριστή μέρα της Αναστάσεως.

Μάλιστα σε επικοινωνία με την sentra.com.gr στέλνουν την αγάπη τους και τις ευχές τους σε όλα τα συγγενικά πρόσωπα, αλλά και σε όλους μας, καθώς ποτέ δεν ξεχνούν τους δεσμούς αίματος και του τι είναι να ζεις μακρυά από κει που γεννήθηκες και από αγαπημένα πρόσωπα!

Το Πασχαλινό γλέντι είχε σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, και διοργανώνεται αδιάκοπα τα τελευταία πέντε χρόνια!

«Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε, με χορούς κυκλωτικούς, κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Δείτε φωτογραφίες από το υπέροχο Πάσχα που πέρασαν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here