Δυο ξεχωριστά παιδιά του, δύο ήρωες, δύο «Αθάνατους» της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) τίμησε σήμερα το Άργος Ορεστικό, για πρώτη φορά, που έπεσαν μαχόμενοι στα γεγονότα του Αττίλα 2 τον Αύγουστο του 1974 στο στρατόπεδο τους στην Κύπρο.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Με πρωτοβουλία του Δήμου Άργους Ορεστικού, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, για πρώτη φορά, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των πεσόντων Συνταγματαρχών του Ελληνικού Στρατού, που έπεσαν στη μάχη της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, Κωνσταντίνου Κέντρα και Βασίλειου Παπαλάμπρου, οι οποίοι έφεραν την καταγωγή τους από εδώ. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Κέντρας από το Άργος Ορεστικό και ο Βασίλειος Παπαλάμπρου από την Λάγκα.

Να σημειώσουμε πως ο δήμος τίμησε για πρώτη φορά τους δύο ήρωες, καθώς μέχρι πρότινος θεωρούνταν αγνοούμενοι από την Ελληνική Πολιτεία. Όμως μετά και τον εντοπισμό των λειψάνων του Βασίλειου Παπαλάμπρου, που ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA και οι δύο αξιωματικοί πλέον ανακηρύχθηκαν νεκροί με το βαθμό του Συνταγματάρχη.

Στη σημερινή τελετή του μνημοσύνου, παρέστη αποδίδοντας τιμή και ευχαριστίες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας η Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Γεωργία Παντελίδου, η οποία μετέφερε την ευγνωμοσύνη των Ελληνοκυπρίων και του Γενικού Προξένου της Κύπρου για τους δύο ήρωες, ευρισκόμενοι στη γενέτηρά τους.

Παρέστη ακόμα ο επιζήσας συμπολεμιστής των Κέντρα και Παπαλάμπρου, Δημήτριος Πεπεράς, ο οποίος ταξίδεψε από την Χαλκιδική, για να είναι παρών στο πρώτο μνημόσυνο των συμπολεμιστών του. Μάλιστα στην ομιλία του σκόρπισε συγκίνηση αφηγούμενος τα γεγονότα που έζησε δίπλα στους ηρωικούς άντρες! Ο κος Πεπεράς, μεταξύ άλλων, ζήτησε να μη ξεχαστεί κανείς από τους 318 άντρες της ΕΛΔΥΚ που έδωσαν ηρωική μάχη τον Αύγουστο του 1974 ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε πολλάκις όσους είχαν την πρωτοβουλία για την τέλεση του σημερινού μνημοσύνου για αυτούς τους δύο σπουδαίους άντρες.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, παρέστη ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπατσόγλου, οι αντιδήμαρχοι Στ. Φιλιάδης, Νίκος Χατζηκυριακίδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λάγκας Μαρία Παπαιωάννου, η οποία είχε και την ευθύνη της τελετής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ομιλία εκφώνησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού Τάσος Ξανθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της μάχης της ΕΛΔΥΚ το 1974, στα οποία έχασαν την ζωή τους οι δύο άντρες, που ήταν φίλοι στη ζωή αλλά και στον θάνατο!

Αμέσως μετά το πέρας της τέλεσης της επιμνημόσυνης δέησης, ο δήμους παρέθεσε δεξίωση για τα δύο ηρωικά του τέκνα, στο πνευματικό κέντρο της πόλης.

Σημ: Αργότερα η sentra.com.gr θα μεταδώσει ολόκληρη την συγκλονιστική ομιλία του επιζήσαντα Δημήτρη Πεπερά, όπως και αποκλειστικές δηλώσεις του ιδίου καθώς και της Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δημάρχου Άργους Ορεστικού και της προέδρου της Λάγκας.

Ο επιζήσας στη μάχη της ΕΛΔΥΚ Δημήτριος Πεπεράς, από την Χαλκιδική, τιμώντας τους συμπολεμιστές τους Κέντρα και Παπαλάμπρου στο πρώτο τους μνημόσυνο στο Άργος Ορεστικό

Η Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεωργία Παντελίδου, στο πλάι της συζύγου του επιζήσαντα Δημήτρη Πεπερά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!! ΜΕΙΝΑΤΕ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ , ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΔΥΟ ΣΑΣ !!!! ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΠΕΡΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ , ΕΥΓΕ !!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here