Την ώρα που οι αποκαλύψεις έχουν πάρει τη μορφή χιονιστιβάδας και σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο επικρατεί πραγματικός πανικός, η προφυλακισμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα για τα όσα κατηγορείται.

Η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους χρηματισμούς από το Κατάρ και τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της στην Ελλάδα, επικαλούμενος και συνομιλία που είχε με την αδελφή της Μανταλένα.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κ. Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο γνωστός δικηγόρος μίλησε και για τον πατέρα της ευρωβουλεύτριας, επισημαίνοντας ότι δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές και πως είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Ελλάδα εφόσον το επιθυμεί, για να προσθέσει ότι «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Διαγραφή από τους Σοσιαλιστές

Χθες, η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη διαγραφή της Εύας Καϊλή, επικαλούμενη το άρθρο 21 του κοινοβουλευτικού κανονισμού, το οποίο καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να απομακρυνθούν τα ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου. 

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα, θα πρέπει «να παραιτηθεί από κάθε θέση ευθύνης και να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε η ευρωομάδα.

Το S&D ζήτησε επίσης να διεξαχθεί επείγουσα συζήτηση στην ολομέλεια αυτή την εβδομάδα για τη «διαφθορά από τις χώρες του Κόλπου» και πρότεινε τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για ξένες παρεμβάσεις.

Πολύμηνη παρακολούθηση

Η Εύα Καϊλή φέρεται να ήταν στο στόχαστρο των αρχών και να είχε τεθεί σε παρακολούθηση, τουλάχιστον εδώ και 1,5 χρόνο, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, επικαλούμενος δύο πήγες: μία σε αστυνομική υπηρεσία του Βελγίου και μία στην OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης).  

«Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή» δήλωσε στην Καθημερινή ο δημοσιογράφος της βελγικής Le Soir Λουί Κολάρ, ένας από τους τρεις ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το QatarGate.

Πρώτες δηλώσεις από την οικογένεια Καϊλή
Η Μανταλένα Καϊλή προέβη σε δήλωση για όσα γίνονται, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πως «αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις» που αποδίδονται στην αδερφή της και τονίζοντας πως ως οικογένεια «ζούμε μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση». 

Παράλληλα, με εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, εξετάζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πατέρα της Εύας Καϊλή, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται, εκ του νόμου, σε υποβολή των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Νωρίτερα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, καθώς και μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της. 

Τα πόθεν έσχες της Καϊλή

Στο «πόθεν έσχες» του 2019 – χρήσης 2018, η κ.Καιλή δηλώνει συνολικά 550.000 ευρώ εκ των οποίων τα 340.000 ευρώ προέρχονται από πώληση μονοκατοικίας στην Άνοιξη Αττικής. Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 210.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος,189.130 ευρώ, είναι κατατεθειμένο σε βελγική τράπεζα.

Στην ακίνητη περιουσία εμφανίζονται συνολικά εγγραφές σε 5 ακίνητα. Στα 4 έχει 100% κυριότητα και σε ένα 25%.

Η πώληση της μονοκατοικίας στην Άνοιξη Αττικής, συνολικού εμβαδού 250τ.μ., της αποφέρει 340.000 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο κατασκευής του 1986 το οποίο είχε αγοράσει το 2009 καταβάλλοντας 294.395 ευρώ (220 χιλ από δάνειο και τα υπόλοιπα από εισοδήματα προηγούμενων ετών).

Παράλληλα, στο Βέλγιο κατέχει ένα διαμέρισμα 53 τ.μ., το οποίο αγοράστηκε το 2015 προς 175.000 ευρώ (140.000 δάνειο και 35.000 εισοδήματα προηγούμενων ετών)

Στο πόθεν έσχες έτους 2020 -χρήση 2019, η ευρωβουλευτής δηλώνει εισοδήματα περίπου 219.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αγγίζουν περίπου τις 405.000 ευρώ εκ των οποίων τα 335.680 σε βελγική τράπεζα.

Αγοράζει διαμέρισμα στο Ψυχικό, 4ου ορόφου 169 τ.μ. με υπόγειο 40 τ.μ. έτους κατασκευής 2017. Για την αγορά καταβάλλει συνολικά 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 670 χιλ ευρώ). Ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου.

Στο πόθεν έσχες 2021 -χρήση 2020- η Εύα Καϊλή εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ. Οι καταθέσεις φτάνουν τις 461.846 ευρώ ενώ η ακίνητη περιουσία δεν μεταβάλλεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here