Στην συμμετοχή και την αποχή αναμένεται να κριθεί η διαδικασία – Πώς βλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών οι σκοπιανοί πολίτες μια μέρα πριν το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών εισήλθαν τα Σκόπια, με τον χρόνο να μετράει πια αντίστροφα μέχρι το πρωί της Κυριακής, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Ήδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η εκστρατεία των κομμάτων στα Σκόπια για το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε και, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέχρι αύριο απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν, ότι περισσότερο από το «ναι» και το «όχι», η διαδικασία θα κριθεί στη συμμετοχή και την αποχή!

Στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε τόνισε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. «Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να αποδεχτούν και να σεβαστούν την «απόφαση της πλειοψηφίας του λαού». Υπέρ του «ναι» τάχθηκε όμως και ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, ο οποίος επισήμανε ότι η συμφωνία «αφενός ανοίγει νέα προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη», και αφετέρου «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στις τελευταίες του δηλώσεις πριν το δημοψήφισμα, χαρακτήρισε εκ νέου τη συμφωνία των Πρεσπών «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία». Παρ’ όλα αυτά, τόνισε, το εκλογικό σώμα είναι ελεύθερο να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή.

Τι γίνεται όμως με τους ίδιους του πολίτες των Σκοπίων που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν στις κάλπες; Τι κλίμα επικρατεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ την παραμονή της κρίσιμης μέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voria.gr, η εκστρατεία του «υπέρ» κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα καθώς είναι πιο δυναμική από το αντίθετο στρατόπεδο, όχι μόνο στους δρόμους τη πόλης, αλλά τόσο στην τηλεόραση όπου προβάλλονται συνεχώς μηνύματα που καλούν τον λαό να υπερψηφίσει τη συμφωνία όσο και στα social media.

Τι λένε οι πολίτες στα Σκόπια

O 23χρονος Κρίστιαν, φοιτητής Κοινωνιολογίας, είναι από αυτούς που θα σπεύσουν αύριο στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Για τον ίδιο αλλά και πολλούς συνομηλίκους του, το ιερό δισκοπότηρο δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα θα επηρεάσει το μέλλον τη χώρας μόνο αν καταφέρουμε να μπούμε στην ΕΕ. Θα αργήσει να αλλάξει ίσως η κατάσταση αλλά θα αλλάξει». Ο νέος δηλώνει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να μετατραπεί το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. «Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος σαματάς για το όνομα. Δεν με νοιάζει πώς θα λεγόμαστε αρκεί η κατάσταση να βελτιωθεί στη χώρα για τι επόμενες γενιές». Αναφορικά με το ζήτημα της ταυτότητας, ο ίδιος απαντάει: «Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε πριν από 500 χρόνια, με νοιάζει το παρόν και το μέλλον».

Πολλοί νέοι πολίτες συμμερίζονται την άποψη του Κρίστιαν, η οποία φαίνεται να είναι η επικρατούσα στην κοινωνία των Σκοπίων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι θα ψηφίσουν «υπέρ» είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τη συμφωνία.

«Το δημοψήφισμα είναι επιτέλους ένα θετικό γεγονός που συμβαίνει στη χώρα μετά από τόσα χρόνια κατά τα οποία δεν συνέβαινε τίποτα. Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, τίποτα καλύτερο δεν θα έρθει», επισημαίνει η 33χρονη Μαρία, μητέρα δύο παιδιών.

Η Μάγια ωστόσο διαφωνεί. «Δεν θα ψηφίσω την Κυριακή, γιατί αγαπώ τη χώρα μου», δηλώνει στη Voria.gr. Η 33χρονη γυναίκα που ζει και εργάζεται στα Σκόπια στον τομέα των Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει το όνομα της χώρας ώστε αυτή να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι άδικο. Είμαστε η μόνη χώρα που πρέπει να αλλάξει το όνομα της για να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Καμία άλλη χώρα δεν έχει δώσει τόσα πολλά, δεν έχει δώσει κάτι τόσο ξεχωριστό, όπως το όνομά της. Η χώρα γεννήθηκε με το όνομα αυτό, δεν νομίζω ότι πρέπει να το δώσουμε», τονίζει.

Την ίδια γνώμη έχει και ο 38χρονος Νίκολα. Ο ίδιος επιθυμεί επίσης την ένταξη της χώρας αλλά δεν θα ανεχόταν ποτέ την αλλαγή του ονόματος. «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε κάτι. Πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός χωρίς να αλλάξουμε το όνομα μας και πως θα μπούμε ούτως ή άλλως στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει μια περιοχή που λέγεται Μακεδονία ενώ εμάς είναι η χώρα μας “Μακεδονία”. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα», σημειώνει.

Παρά τον βομβαρδισμό των μηνυμάτων και την αυξανόμενη ένταση της εκστρατείας, αρκετοί είναι οι αναποφάσιστοι που δεν είναι ακόμα σίγουροι αν θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα αλλά και αυτοί που θα απέχουν γιατί είτε είναι απογοητευμένοι από το σύστημα είτε δεν πιστεύουν ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα αλλάξει την καθημερινότητα στη μικρή βαλκανική χώρα.

Η 20χρονη Νίνα, φοιτήτρια μοριακής βιολογίας είναι μία από τους αναποφάσιστους. «Μάλλον το δημοψήφισμα είναι για καλό. Αλλά θα δείξει. Δεν ξέρω ακόμα αν θα ψηφίσω», τονίζει. Η ίδια πάντως σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως και ακόμα και αν ψηφίσει «υπέρ», δεν θα πει ποτέ τη χώρα Βόρεια Μακεδονία.

Η Νίνα δεν είναι η μόνη που δεν έχει πλήρη γνώση της συμφωνίας. Άλλωστε και η ίδια η εκστρατεία του «υπέρ» στη χώρα αναφέρεται μόνο σε ευρωπαϊκή Μακεδονία, αποκρύπτοντας αριστοτεχνικά την αλλαγή στο όνομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here