Το διεθνές πρακτορείο μιλά για το ενδεχόμενο πολιτιστικής ανταλλαγής – Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού

Η Ελλάδα και η Βρετανία βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γράφει το πρακτορείο Bloomberg: Σε εκτενές δημοσίευμά του, το οποίο ωστόσο πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδουν, αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή, στο μέλλον, των Γλυπτών στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής η οποία θα σημάνει το τέλος μιας διαμάχης που χρονολογείται από το 1800. 

Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, αλλά δεν κατονομάζει, καθώς η συμφωνία, όπως αναφέρεται, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την εκ περιτροπής αποστολή μέρους των Γλυπτών στην Αθήνα, σε βάθος χρόνου.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα ήταν δυνατό να γεμίσει τις κενές προθήκες του με πιστά αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα που ήδη ετοιμάζονται.Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά περίπλοκο και το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο της συμφωνίας για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες της Συλλογής Στέρν, που επιτεύχθηκε, πριν από λίγους μήνες, μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ), κυρώθηκε από τη Βουλή, και προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή των αρχαιοτήτων και τον μόνιμο επαναπατρισμό τους, σε τουλάχιστον 25 χρόνια.  

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».

Το Parthenon Project, ένας φορέας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».

ΥΠΠΟΑ: Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg

Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here