Στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν, που έχουν πάρει τον έλεγχο του προεδρικού Παλατιού • Πυροβολισμοί σε πολλά μέρη της πρωτεύουσας , συγκρούσεις με τραυματίες στα περίχωρα • Έφυγε από τη χώρα ο πρόεδρος Γκάνι • Ξένοι διπλωμάτες απομακρύνονται • Η κατάρρευση της αμερικανικής πολιτικής στην εμπόλεμη χώρα

Εποχή Ταλιμπάν ξεκινά στο Αφγανιστάν. Η προέλαση των εξτρεμιστών ισλαμιστών μέχρι την αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, οδήγησε σε κατάρρευση της κυβέρνησης, με τον μέχρι σήμερα πρόεδρο της χώρας, Άσραφ Γάνι, να φυγαδεύεται από τη χώρα και να δηλώνει αργότερα πως έφυγε για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. 

Έχοντας πάρει ήδη τον έλεγχο του προεδρικού παλατιού, οι Ταλιμπάν τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «μεταβατική κυβέρνηση» και ότι αναμένουν να γίνει «ομαλή» παράδοση της εξουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιωματούχο των Ταλιμπάν, τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί πως έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας και ότι η χώρα είναι πλέον το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν».

Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ είναι ο επικρατέστερος για να γίνει ο νέος ηγέτης της χώρας, ενώ αναμένεται να δοθεί γενική αμνηστία για όλες τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του «φυγά» πρώην προέδρου Γάνι. Ήδη οι Ταλιμπάν έχουν ανοίξει τις φυλακές για να βγούν έξω οι κρατούμενοι.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο της εξουσίας. Εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τα δικαιώματα των γυναικών λέγοντας πως «θα τα σεβαστούμε…» και πως «πολιτική μας είναι οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία…» ζητώντας παράλληλα «να φορούν χιτζάμπ». Επανέλαβε τη θέση των Ταλιμπάν ότι «κανείς δεν πρέπει να φύγει από τη χώρα…» καθώς «χρειαζόμαστε όλους τους ταλαντούχους και ικανούς(…)» στο νέο ξεκίνημα. 

Ωστόσο, σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στην Καμπούλ, με πολλούς πολίτες να προσπαθούν να αποχωρήσουν από την πόλη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σημειώθηκαν  πυροβολισμοί σε πολλά μέρη της πρωτεύουσας. Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε ότι μαχητές των Ταλιμπάν εισήλθαν στην πόλη, υποστηρίζοντας πως αυτό έγινε για να «αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη». Επίσης, στην πόλη ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. 

Την ίδια ώρα, νοσοκομείο της Καμπούλ γνωστοποίησε ότι «περισσότεροι από 40 άνθρωποι» τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα περίχωρα της αφγανικής πρωτεύουσας και εισήχθησαν για τις πρώτες βοήθειες ή για περαιτέρω νοσηλεία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το πρωί για να συζητήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here