Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίστηκαν με τον Πριγκόζιν χωρίς να τον αναφέρει προσωπικά

Σε διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως οι υπαίτιοι της ανταρσίας της Wagner θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Ανάμεσα στα όσα είπε ο Πούτιν ήταν ότι αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν Ρώσους στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους.

Οι οργανωτές της στάσης της Wagner «θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», τόνισε στο σύντομο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αναφέρθηκε ακόμη στις «τραγικές συνέπειες» που είχαν οι πράξεις τους. 

Η στάση ήταν, κατά τον Πούτιν, «εγκληματική δραστηριότητα για να αποδυναμώσει τη χώρα», γιατί οι οργανωτές ήθελαν τη Ρωσία κατακερματισμένη. Οι εκβιασμοί «είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν», τόνισε, λέγοντας ότι η ρωσική κοινωνία στο σύνολό της ήταν ενωμένη για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Ακόμη, επισήμανε ότι οι υπέυθυνοι της στάσης  έλαβαν τη σωστή απόφαση να υποχωρήσουν και έτσι να σταματήσουν την αιματοχυσία, ενώ εκθείασε το πατριωτικό καθήκον όσων έσωσαν τη χώρα από κινδύνους.

Οι νεοναζί στο Κίεβο και η Δύση ήθελαν οι Ρώσοι να αρχίσουν να αλληλοσκοτώνονται και τελικά να η χώρα να καταρρεύσει, είπε στρέφοντας τα πυρά του κατά της Δύσης και βέβαια κατά του Κιέβου. Δεν κατά κατάφεραν όμως, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, «γιατί δεν υπολόγισαν τις ειδικές μας δυνάμεις».

Ευχαρίστησε δε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη του. Ο Λουκασένκο ήταν ο αναπάντεχος μεσολαβητής μεταξύ του Κρεμλίνου και του Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner.

Οι επιλογές, για όλα τα μέλη της Wagner «που δεν ενεπλάκησαν στην αιματοχυσία», θα είναι τρεις: είτε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους είτε να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας (και άρα να ενταχθούν στον τακτικό στρατό) είτε να φύγουν στη Λευκορωσία. Οι περισσότεροι είναι «πατριώτες που τους χρησιμοποίησαν» οι οργανωτές της στάσης, είπε εξάλλου.

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ – Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here