Διμερείς εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες αλλά και διεθνή και περιφερειακά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Οι δύο αντιπροσωπείες υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας αλλά και πολιτική διακήρυξη που όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «θέτει το πλαίσιο για την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αλλά και την προώθηση των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, ξεπερνώντας κατά πολύ το προγραμματισμένο μισάωρο, ενώ ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Έμφαση δόθηκε τόσο στα θέματα της ενεργειακής συνεργασίας, του τουρισμού και των επενδύσεων όσο και στα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όπως το Ουκρανικό, το Κυπριακό και το Συριακό, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης Πούτιν στην παρούσα συγκυρία, όπου η χώρα έχοντας κλείσει την αξιολόγηση και στοχεύοντας στην ανάπτυξη αναζητά επενδύσεις και οικονομικές συνεργασίες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για περαιτέρω συνεργασία, αν υπάρχουν δυνατότητες παρόλο που στο παρελθόν υπήρξαν «δυσκολίες». «Αν υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «οι αγωγοί πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας και όχι αφορμές για συγκρούσεις».

Να σημειωθεί ότι στην δική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος Πούτιν, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στον ρόλο των ΗΠΑ στη ματαίωση του αγωγού South Stream, για τον οποίο υπήρξαν πέρυσι συζητήσεις και με την ελληνική κυβέρνηση. Παρά ταύτα σημείωσε ότι τα περιθώρια συνεργασίας παραμένουν σημαντικά, καθώς η Ρωσία τα τελευταία χρόνια είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας σε φυσικό αέριο (60%) και σε πετρέλαιο (15%). Έμφαση δόθηκε και στο πεδίο του τουρισμού, όπου όπως αναφέρθηκε αναμένονται 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα το καλοκαίρι, αριθμός που όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να τριπλασιαστεί αν αρθούν οι δυσκολίες σε σχέση με το καθεστώς βίζας, κάτι για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

topontiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here