Το κοινωνικό πακέτο του ΟΑΕΔ για τη στήριξη των δύο περιοχών και την ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή

Σε εφαρμογή μπαίνει από αύριο το «κοινωνικό πακέτο» του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη της απασχόλησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή. Η αρχή γίνεται με δυο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 5.400 νέες θέσεις εργασίας, που «ανοίγουν» τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα επόμενα προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα:

-Αύριο, Παρασκευή ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

-Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 2.000 ανέργων 18-29 ετών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (1.450 θέσεις) και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (550 θέσεις).

Το κοινωνικό πακέτο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης. Αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία που στόχο έχουν να μην υπάρξει κενό στην απασχόληση έως την πλήρη ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, που θα κινητοποιήσουν κονδύλια άνω των 5 δις. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για της λιγνιτικές περιοχές.

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα «ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα», σημειώνοντας πως η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας.

«Αν και η Ελλάδα έχει χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα της ελληνικής ναυτιλίας, η σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων και την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028. Επίσης, τη λήψη μέτρων προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και το σχέδιο κήρυξης του 10% των ελληνικών θαλασσών ως περιοχές απαγόρευσης αλιείας.
makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here