Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

που δίδει δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσης συμμετοχής και χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου οικονομικού τιμήματος σε τέκνα μελών ΔΕΠ του ιδρύματος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΠΜΣ) «Επιστήμες της Αγωγής ? δίγλωσσή ειδική αγωγή 2017-2018». Η χρονική διάρκεια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ορίζεται σε τρία εξάμηνα σπουδών και η συμμετοχή για κάθε φοιτητή αγγίζει τα 2950 ευρώ.

Η απόφαση της Συγκλήτου πάρθηκε κατά πλειοψηφία  τεσσάρων έναντι δύο ψήφων. Την υπερψήφισαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ο καθηγητής Γιώργος Μαρνέλλος, πρόεδρος του νεοσύστατου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, η Βασιλική Παπαδοπούλου ως αναπληρώτρια του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο Ιωάννης Ζιώγας, πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Την καταψήφισαν η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών, Ιφιγένεια Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Την εισήγηση  της πρότασης να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού και χωρίς χρηματική εισφορά τα τέκνα των καθηγητών του πανεπιστημίου έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης η αντιπρύτανης  αρμόδια των φοιτητικών  θεμάτων, διευθύντρια του επίμαχου ΠΜΣ και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών (Π.Τ.Ν.), Αναστασία Αλευριάδου. Η πρόταση ετέθη προς συζήτηση στη Σύγκλητο ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την ισχυρή διαφωνία ορισμένων μελών της οργάνου.

Με ανοικτή επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ο προέδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθηγητής  Χαράλαμπος Λεμονίδης, δηλώνει ότι η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια», επισημαίνει ότι «οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες για να ευνοούνται» και καταλήγει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ό,τι θέλουν».  Επιτίθεται στον πρύτανη και την ηγεσία του ιδρύματος μιλώντας για «κατήφορο».

Η  Ιφιγένεια Βαμβακίδου τόνισε ότι «υπήρξε ισχυρή διαμάχη και ολική διαφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση» ανέφερε ότι  προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε μια τέτοια πρόταση και ότι  θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς συζήτηση αλλά  δυστυχώς δεν εισακούσθηκα, συνάντησα την απόλυτη άρνηση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου»

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης που συμμετείχε και αυτός στην επίμαχη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η ισχυρή διαφωνία του έχει καταγραφεί στα πρακτικά και ότι μια τέτοια απόφαση υπονομεύει το Ακαδημαϊκό περιβάλλον του πανεπιστημίου. Μάλιστα σε δημόσια επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος σημειώνει ότι, «Η απόφαση που πάρθηκε μετά από “καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική” έχει έντονο συμβολισμό, οσμή ρουσφετιού και είναι απαράδεκτη».

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει  ότι το  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» δίνει επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του στις δομές της Ειδικής Αγωγής και προειδοποιεί ότι «δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να αποτελέσει θύμα οικογενειοκρατικών αντιλήψεων, ευνοιοκρατίας και εν τέλει μια κλειστή ομάδα αναπαραγωγής αναχρονιστικών πρακτικών». Δηλώνουν ότι η απόφαση ενισχύει την κοινωνική αδικία και εκπαιδευτική ανισότητα και απαιτούν  «την άμεση ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της Συγκλήτου».

Η απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας  για φοίτηση χωρίς δίδακτρα και κατ’ εξαίρεση συμμετοχή στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, φέρεται να συμπίπτει με την συμμετοχή  στο πρόγραμμα τέκνων δύο πρωτοβάθμιων καθηγητών του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής Φλώρινας.

Με δημόσια δήλωσή της στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας  η καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου-Τάχου αφού εξέφρασε την λύπη της για την εμπλοκή του ονόματός της στην απόφαση της Συγκλήτου  υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα ρουσφέτι παρά μόνο μια συναδελφική χειρονομία από τη μεριά της αναπληρώτριας πρύτανη, για την οποία την ευχαριστώ. Η πρόταση φρονώ ότι υπερψηφίστηκε νόμιμα από την Σύγκλητο ως θεσμικό όργανο». Επίσης ότι «οι δημοκρατίες σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας» κατηγορώντας μάλιστα τον καθηγητή  Λεμονίδη που ανακίνησε το θέμα για έλλειμα σεβασμού της παραπάνω αρχής.  Καταλήγει  ότι «δεν θα αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου δόθηκε από την Σύγκλητο» και ότι  «η καταβολή των διδάκτρων  θα γίνει άμεσα και κανονικά».

Την ίδια στιγμή η  πανεπιστημιακός Βασιλική Παπαδοπούλου, που ως αναπληρωματικό μέλος αρχικά υπερψήφισε στην Σύγκλητο την πρόταση, με νεότερη δήλωση της προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μιλά για «βιαστική επιλογή» αναγνωρίζει ότι η παραπάνω απόφαση «μας εκθέτει ως τριτοβάθμιο ίδρυμα στην κοινωνία, την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε,  και στην οποία πρέπει επίσης να λογοδοτούμε για τις όποιες αποφάσεις μας»,  καταλήγοντας με το αφοπλιστικό «mea culpa».

Ο πρόεδρος τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, καθηγητής Ιωάννης Μπακούρος, δήλωσε ότι «είμαι κάθετα αντίθετος, θεωρώ απόλυτο λάθος την απόφαση της Συγκλήτου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πολυτεχνικού τμήματος».

Η πρόεδρος του Συλλόγου των καθηγητών  ΕΣΔΕΠ, Πόπη Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι το θέμα της απόφασης της Συγκλήτου με τις προεκτάσεις του θα εξετασθεί  σε συνεδρίαση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τόνισε δε ότι «πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για επιμόρφωση και υποτροφίες του προσωπικού του πανεπιστημίου αλλά όχι αποφάσεις και κίνητρα κατά περίπτωση».

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here