Ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων έργων της Εγνατίας Οδού άσκησε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης σε στελέχη της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Μακεδονία οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος δύο πρώην προέδρων της Εγνατίας οδού Α.Ε. (2009 και 2014), πρώην αντιπροέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων των ίδιων περιόδων, ενός διευθύνοντος συμβούλου, γενικών διευθυντών έργων και μηχανικών που είχαν αναλάβει το έργο γενικής εποπτείας των κατασκευών στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στις σήραγγες των Γρεβενών, όπως επίσης και στελεχών της εταιρίας που ανέλαβε την κατασκευή των σηράγγων αυτών.

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απλής κακουργηματικής απιστίας, ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου και ηθικής αυτουργίας στις πράξεις αυτές. Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος νομικού συμβούλου της Εγνατίας για απιστία δικηγόρου.

Όπως γράφει η εφημερίδα η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζεται συνολικά στα 43,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται στα 33 εκατ. μόνο για τα τούνελ της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας διέταξε να διενεργηθεί νέα προκαταρκτική εξέταση από την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να διερευνηθούν τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, της απάτης, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα.

Η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδός Α.Ε. έχει καταθέσει αγωγή διεκδικώντας το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ από συνολικά 20 στελέχη και ανώτερους υπαλλήλους της εταιρείας ως αποζημίωση για το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις. Η εταιρεία κατέθεσε αγωγή και στρέφεται σε βάρος διοικήσεων, συγκεκριμένων μελών διοικητικών συμβουλίων και μηχανικών που ενέκριναν τις συγκεκριμένες υπερβάσεις.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here