Η απόφαση του Αρείου Πάγου και πώς μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν το σπίτι τους

«Ελευθέρας» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds έδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με τους δανειολήπτες να βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί, «ζυγίζοντας» τις επιλογές τους.

Μολονότι η απόφαση θέλει κάποιο χρόνο να καθαρογραφεί, γεγονός που δικαιολογεί την άρνηση από πλευράς των εταιρειών διαχείρισης να τοποθετηθούν επί του θέματος, εντούτοις η πλειονότητα των αρεοπαγιτών φέρεται να τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης των servicers να διενεργούν δικαστικές πράξεις (σ.σ. κοινώς να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για το νομικό κενό που υπήρξε μεταξύ δύο νόμων: του 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν δικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης και του 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και δεν δίνει τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Όπως εξηγούν στο www.newmoney.gr αρμόδιες πηγές, δεδομένου ότι ο σχετικός φάκελος έκλεισε στα τέλη του περασμένου μήνα σημαίνει πως η απόφαση από την ολομέλεια ελήφθη σε λιγότερο από 10 ημέρες, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμη και μετά από τις εκλογές. «Η δικαιοσύνη δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ταχύτητες», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, πως το θέμα δεν ήταν άγνωστο για τους αρεοπαγίτες, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί 13, επίσης, υπέρ των servicers αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μία… γεύση δε, της κρίσης των δικαστών είχε ήδη δώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος στην εισήγησή του είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης των servicers ναπραγματοποιούν πλειστηριασμούς.

Τι σημαίνει η απόφαση για τους δανειολήπτες

Το νομικό επιχείρημα, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ανακόψουν τους πλειστηριασμούς χάνουν οι δανειολήπτες, αφού ακόμη και εκείνοι που κέρδισαν στο επίπεδο του Εφετείου πλέον κινδυνεύουν να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό «σφυρί». Κι αυτό γιατί οι servicers θα μπορούν είτε να συνεχίσουν είτε να επανεκκινήσουν τις νομικές ενέργειες, έχοντας ένα δυνατό «χαρτί» στα χέρια τους: την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Οι ίδιοι, πάντως, δοθείσης ευκαιρίας ξεκαθαρίζουν πως οι πλειστηριασμοί δεν είναι αυτοσκοπός, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες, ενώ την τελευταία τριετία έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα ρυθμισμένα δάνεια, συνολικού ύψους άνω των οκτώ δισ. ευρώ (115.000 δανειολήπτες). Όσον αφορά στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αυτά αντικατοπτρίζουν μόλις το 17% των ανακτήσεων έναντι ποσοστού άνω του 83% που αφορούν σε διμερείς ρυθμίσεις (στοιχεία 2020-2022). Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, μάλιστα, στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας «ταχύτητες» κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αχτσιόγλου: «Ανεξέλεγκτα τα funds διενεργούν πλειστηριασμούς, με επιλογή της κυβέρνησης»

Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να βγουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, καθώς αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες, η Έφη Αχτσιόγλου αναδεικνύει την τεράστια κυβερνητική ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση των funds.

«Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού», αναφέρει μεταξύ άλλων η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όταν μάλιστα, μόνο τους τελευταίους μήνες κατατέθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών από δανειολήπτες που επικαλέστηκαν ότι δεν είχε ακόμα αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο.

«Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας», επισημαίνει η βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».

Η Δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 

Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άρειος Πάγος με κατά πλειοψηφία απόφασή του έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού.

Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη.

Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής και εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές.

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here