Η ώρα πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) πλησιάζει για περίπου 6.400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν στο TAXISnet στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε πολλές περιπτώσεις τα «βαριά» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν οφείλονται μόνο στους συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων που εφαρμόζονται αλλά και σε λάθη που υποπίπτουν οι φορολογούμενοι κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του Ε9.

Όσοι εντοπίζουν λάθη στην ακίνητη περιουσία που μπορεί να ανεβάσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής του «Ε9 περιουσιολόγιο» στο www.aade.gr.

Τα πιο συχνά λάθη στην συμπλήρωση του Ε9, που προκαλούν άδικες υπερχρεώσεις με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρίζονται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό οχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου.

Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Το λάθος φαίνεται αθώο αλλά κρύβει μεγαλύτερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτώνται το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν.

Επιφάνεια και όροφος. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου και του ορόφου είναι επίσης πολύ συνηθισμένα. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία ακινήτου, θεωρείται οτι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

Τέλος, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αν τα λάθη ξεκινούν από δηλώσεις Ε9 παρελθόντων ετών τότε θα πρέπει οι διορθώσεις να αρχίσουν από το πρώτο εξ’αυτών ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here