Κλιμακώνονται ώρα με την ώρα οι φόβοι για μετάδοση της τουρκικής κρίσης, με τις αγορές να παρατηρούν ανήσυχες.

Η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας καλά… κρατεί, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς σε νομίσματα και αγορές, υπό το βάρος των ανησυχιών διάχυσης των τουρκικών προβλημάτων και πέραν των τουρκικών συνόρων.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατακρημνίζεται, υποχωρώντας σήμερα Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό. Με σημερινές μόνο απώλειες 13,5% έναντι του δολαρίου, δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα, συμπαρασύροντας στη δίνη και το ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ πως από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες 28% έναντι του δολαρίου.

Το ενιαίο νόμισμα κινείται πτωτικά, ακολουθώντας την υποχώρηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, στη σκιά των ανησυχιών πως τα τουρκικά προβλήματα δεν θα αφήσουν ακλόνητη και ανεπηρέαστη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τις ανησυχίες αυτές ενέτεινε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αποκαλύπτει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την υπερβολική έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στα τουρκικά assets.

«Το δημοσίευμα των Financial Times προκάλεσε αναστάτωση, οδηγώντας σε πτώση το ευρώ», σχολιάζει ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank.

Το πρωί της Παρασκευής το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,50% στα 1,1468 δολάρια.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here