Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και της Παράλληλης Στήριξης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Η Ερώτηση είναι η εξής:

«Οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς επίσης και η Παράλληλη Στήριξη υπολειτουργούν πανελλαδικά λόγω έλλειψης ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν 230 οργανικά κενά ΕΕΠ και 75 κενά ΕΒΠ. Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στην Δυτική Μακεδονία. Παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο υποσχόταν ότι όλα τα σχολεία, από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας τους, θα λειτουργούν πλήρη σε προσωπικό, τα κενά αυτά δεν έχουν καλυφθεί. Αντίθετα, πλέον έχει παγιωθεί το φαινόμενο οι προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ να γίνονται έπειτα από δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Επιπλέον προβλήματα εντοπίζονται και στη μεταφορά των μαθητών, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Παρόλο που υπάρχουν λεωφορεία, δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Θεσσαλονίκης υπάρχουν μαθητές που μεταφέρονται από τους γονείς τους λόγω έλλειψης θέσεων στα μέσα μεταφοράς. Αυτό συμβαίνει σε πολλές σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής και κατάργησης των Ειδικών Σχολείων με πρόσχημα τη δήθεν ένταξη και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Πολιτικής που φορτώνει το κόστος στην οικογένεια και με δραματικές επιπτώσεις στο παιδί με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να καλυφθούν άμεσα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι ελλείψεις των ΣΜΕΑΕ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σε ΕΕΠ και ΕΒΠ.

– Να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών για τη μεταφορά τους στα σχολεία με τα σχολικά λεωφορεία ώστε κανένας μαθητής να μη μείνει εκτός σχολείου».

902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here