Η «αρχόντισσα της Καστοριάς», που έζησε πριν από 2.500 χρόνια, φορούσε 72 περίτεχνα, χάλκινα βραχιόλια στα χέρι?? και στα πόδια, ένα εντυπωσιακό περιδέραιο από χάντρες γυαλιού και ήλεκτρου στο λαιμό, δαχτυλίδια και ενώτια.

Εζησε τον 6ο π.Χ. αιώνα στην Κρεπενή, στις όχθες της λίμνης Καστοριάς και θάφτηκε με τα κοσμήματά της και πλήθος από αγγεία. Δίπλα της βρέθηκε σε μια άλλη ταφή και μια δεύτερη «αρχόντισσα» με επίσης αρκετά πλούσια κοσμήματα και ενδεχομένως μία τρίτη, αλλά τα κατάλοιπα δεν έχουν ακόμη μελετηθεί και οποιαδήποτε εικασία είναι πρόωρη.

Ολες τους ήταν γυναίκες απροσδιόριστης ηλικίας, λεπτοκαμωμένες, σίγουρα πλούσιες, μέλη μιας ανώτερης τάξης. Κυκλοφορούσαν με το κεφάλι ψηλά, έχαιραν εκτίμησης, συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και επιδείκνυαν τον πλούτο και τη δύναμή τους.

Οι «αρχόντισσες της Κρεπενής» βρέθηκαν πριν από έναν χρόνο αλλά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά χθες το απόγευμα από την αρχαιολόγο, επικεφαλής της ανασκαφής, Γεωργία Στρατούλη, στη συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στην Ανω Μακεδονία, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Καστοριά.

«Ηταν ένα τυχαίο, ανέλπιστο και συγκλονιστικό εύρημα, που άνοιξε νέους ορίζοντες στην έρευνα για την περιοχή. Η ανασκαφή έπεσε πάνω σε μια συστάδα τάφων, τρεις από οποίες πρέπει να αφορούν γυναίκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: http://xtr.multi-news.gr/img-multi/external.png”) right center no-repeat !important;”>ΕΘΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here