Την προηγούμενη εβδομάδα, μέρες πριν την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων», κυκλοφόρησε από δεκάδες ιστοσελίδες μια είδηση που όμως αποδείχθηκε ψευδής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σε αυτά τα δημοσιεύματα διαβάζουμε τον ισχυρισμό ότι ο Δήμαρχος έδωσε άδεια στο «2ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride», και αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό έγινε επίτηδες για να αμαυρώσει την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας.

Το παλαιότερο δημοσίευμα που έχουμε βρει είναι από το ethnikismos.net στις 15/05/2018. Από εκεί και μετά άρχισε το γαϊτανάκι των αναδημοσιεύσεων σε ιστοσελίδες, blogs και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο thessnews.gr, (μια από τις αξιόπιστες σελίδες της Θεσσαλονίκης) και στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Συρμάτση, ο ισχυρισμός περί άδειας του Μπουτάρη για το «2ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride» δεν ισχύει.

«Το κείμενο διασπείρεται στα social media και φτάνει να υιοθετηθεί από μεγάλης επισκεψιμότητας ιστοσελίδα με έδρα την Αθήνα. Όσοι ασχολούμαστε με το δημοτικό ρεπορτάζ στην Θεσσαλονίκη παίρνουμε ως αστεία την ανάρτηση που δεν έχει ίχνος ρεπορτάζ, χωρίς να φανταστούμε τι μπορεί να επακολουθήσει.

Η αλήθεια είναι ότι στην Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα το 2ο αυτοοργανωμένο Pride, που καμιά σχέση δεν έχει με το Thessaloniki Pride και την γνωστή παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί 20-23 Ιουνίου στην πόλη. Το αυτοοργανωμένο Pride προήλθε από την διάσπαση του ΛΑΟΤΚΙ κινήματος με τα μέλη του να έχουν αναφορές στον αντιεξουσιαστικό χώρο και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Για την πορεία που πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου δεν πήραν καμία άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Άρα Μπουτάρης διοργανώνει Pride την ημέρα της Γενοκτονίας είναι Fake news.»

Η πορεία του «2ου αυτοοργανωμένου Pride», έγινε σε διαφορετικό μέρος και διαφορετική ώρα, και όπως είδαμε, δεν δόθηκε καμιά άδεια από το Μπουτάρη, ούτε υπήρχε κάποια συμμετοχή από το Δήμο, που είναι χορηγός στο 7ο Thessaloniki Pride 2018 που θα γίνει στις 20-23 Ιουνίου.

Κάποιοι χρησιμοποίησαν μέχρι και φωτογραφίες από παλιότερα Gay Pride, εμφανίζοντας το Δήμαρχο μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Ο ψευδής ισχυρισμός προβλήθηκε και από τηλεοπτικά κανάλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Όμως το παραπάνω δεν του ήταν αρκετό. Ισχυρίστηκε ότι ο Μπουτάρης εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των ποντίων με σήμα των ΛΟΑΤΚΙ.

Αρκεί να δούμε τις φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των ποντίων και θα παρατηρήσουμε ότι ο Μπουτάρης φοράει την κίτρινη κονκάρδα με το έμβλημα των Ποντίων.

Με βάση τα παραπάνω, όλες τις τελευταίες μέρες δημιουργήθηκε κλίμα εναντίον του Δημάρχου που βασίστηκε (και) σε ψευδή γεγονότα. Τα fake news είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο παραπλανημένος χρήστης του διαδικτύου (και όχι μόνο) θα λάβει και «παραπλανημένες» αποφάσεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

ΠΗΓΗ: http://ellinikahoaxes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here