Την έλευση του φυσικού αερίου σε σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το 2023, με έναρξη των εργασιών το 2019, εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για περίπου 3.600 συνδέσεις σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Μανιάκους, ενώ σημείωσε ότι σε βάθος δεκαετίας οι συνδέσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 3.000 για οικιακούς και επαγγελματικούς χρήστες.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «το συνολικό κόστος της επένδυσης του δικτύου διανομής θα ανέλθει στα 21,8 εκατ. ευρώ» και η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 12,6 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 7,5 εκ. ευρώ δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 1,7 εκ. ευρώ θα προέρχονται από το μετοχικό κεφάλαιο και την συμμετοχή των πελατών.

Όπως εξήγησε, έως το 2023 προβλέπεται για τους δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Γρεβενών «η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 χλμ δικτύων χαμηλής πίεσης και 15 χλμ δικτύων μέσης πίεσης». Τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής θα ξεκινήσουν το 2019 και η πλήρης ανάπτυξη του έργου θα ολοκληρωθεί το 2029.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι «με συστηματική δουλειά και σκληρές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, εξασφαλίσαμε ένα μέρος της χρηματοδότησης του δικτύου διανομής που θα ξεκινήσει το 2019, δηλαδή 12,6 εκ ευρώ να καταβληθούν από τους πόρους της κεντρικής κυβέρνησης», ενώ προανήγγειλε ότι η δυτική Μακεδονία λόγω ετοιμότητας, θα φτιάξει πολύ νωρίτερα τα δίκτυα διανομής απ’ ό,τι άλλες περιοχές. Έκανε αναδρομή στο παρελθόν και στις προσπάθειες της παρούσας περιφερειακής αρχής να εξασφαλιστούν από τον αγωγό TAP σημεία εξόδου του φυσικού αερίου τόσο στην Πτολεμαΐδα όσο και στην Καστοριά, αφού η αρχική συμφωνία που κυρώθηκε στην Βουλή το 2013, δεν προέβλεπε αυτό το σχεδιασμό, ο οποίος εξασφαλίστηκε από την επαναδιαπραγμάτευση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την κοινοπραξία του αγωγού.

Η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, δήλωσε ότι η έλευση του φυσικού αερίου είναι «μόνο η αρχή για την ενεργειακή αυτάρκεια της πόλης». Αναλυτικότερα, η κ. Τελιγιορίδου επισήμανε πως: «Συνηθίσαμε σε αυτή την πόλη τα τελευταία χρόνια να γίνονται εξαγγελίες που ποτέ δεν υλοποιούνταν, και συνεχώς να χάνονται πράγματα. Σήμερα νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική συνεδρίαση που σηματοδοτεί ότι αυτή η περιοχή με κοινούς στόχους, με κοινή προσπάθεια μπορεί επιτέλους να κερδίσει στόχους, να κερδίσει πράγματα που της ανήκουν. Θεωρώ πως ήταν πάρα πολύ άδικο, η Καστοριά, να είναι η δεύτερη σε έκταση Περιφερειακή Ενότητα από την οποία διέρχεται ο TAP και να μην έχουμε φυσικό αέριο.
Σήμερα οι ενέργειες, έχουν φέρει αποτέλεσμα. Οι επιθυμίες όλων γίνονται πρράξη. Θα τολμήσω να πω πως είμαι περήφανη για την κυβέρνησή μας. Είμαι περήφανη γιατί ένα αίτημα το οποίο έτεινε να γίνει διαχρονικό, σήμερα υλοποιείται. Δεν λέω ότι λύθηκαν τα προβλήματά μας. Δίνεται όμως το στίγμα, μιας διαφορετικής διακυβέρνησης. Μιας διακυβέρνησης που έχει μια περιφερειακή αντίληψη, που δεν μας χωρίζει.
Πρέπει να πάρουμε το παράδειγμα, ότι όλοι μαζί, και με συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε. το φυσικό αέριο είναι η αρχή, δεν είναι το μοναδικό. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα και πιστεύω ότι θα λύσουμε και ότι έχει δρομολογηθεί η λύση τους, ένα προς ένα».

Η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, σημείωσε ότι «στηρίζουμε το έργο της έλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή παρότι ο κ. Σταθάκης δεν ψήφισε την κύρωση της συμφωνίας το 2013 στην Βουλή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here