Η Ιεροπηγή είναι ορεινό χωριό χτισμένη σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές του Τρικλάριου όρους (Μάλι Μάδι) ??αι είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Μακεδονίας.

Βρίσκεται σε απόσταση 4 km από τα Ελληνο-αλβανικά σύνορα. Η Ιεροπηγή ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Καστρακίου και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 390 κάτοικοι.

Το σημερινό χωριό χτίστηκε στα ερείπια του παλαιού οικισμού. Το έτος 1930 ονομάσθηκε Ιεροπηγή, εξαιτίας της πηγής που υπάρχει στο ιερό του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής ανεγέρθηκε το 1867 όπου σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο εκείνο είχε βρεθεί από ένα βοσκό η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Ο Ιερός Ναός αποτελεί μοναδικό έργο πετρόκτιστης Βασιλικής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Από την Ιεροπηγή ήταν ο οπλαρχηγός καπετάν Ναούμ Κωνσταντινίδης που έγινε γνωστός για την απαγωγή του Τούρκου επάρχου το έτος 1880 στη Φλώρινα. Το έτος 1776 από την περιοχή πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, απόδειξη το ενυπόγραφο ασημένιο μυροδοχείο στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και ο βράχος από όπου ο Άγιος έκανε το κήρυγμα του.

Το χωριό κατοικείται κυρίως από βλάχους με καταγωγή από περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1958. Οι κάτοικοι διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τις παραδόσεις και τη βλάχικη γλώσσα. Σήμερα η Ιεροπηγή είναι το μεγαλύτερο από τα βλαχοχώρια της περιοχής. Μαζί με το γειτονικό χωριό Δενδροχώρι αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Καστρακίου με έδρα την Ιεροπηγή, του Δήμου Καστοριάς.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολoύνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την επεξεργασία της γούνας. Στο χωριό εξαιτίας της ύπαρξης κοιτασμάτων νικελίου λειτουργούν μεταλλεία της εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΑΕ καθώς και Κοινοτική Επιχείρηση επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Στο χωριό λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Ενεργά δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος και ομάδα ποδοσφαίρου που συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα.

Στις 26 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής, στην Ιεροπηγή γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με την παρουσία των μόνιμων κατοίκων, των ξενιτεμένων που επιστρέφουν εκείνες τις μέρες στο χωριό, αλλά και με πολλούς επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς. (ieropigi.vlahoi)

Γιώργος Πετκανάς 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here