Την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018, στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη υπαίθρια Αγρυπνία επί τη εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι κτίσμα του 11ου αιώνος και οι λατρευτικές συνάξεις στον ιερό αυτό χώρο αποτελούν μια ευκαιρία επανασύνδεσης με την Παράδοση και συμπροσευχής με τους Πατέρες που έζησαν, ασκήτεψαν και αγίασαν τον τόπο.

Η αγρυπνία ξεκίνησε με την ακολουθία του Αγιασμού στη μαρμάρινη φιάλη της Μονής και εν συνεχεία, κατά το μοναστηριακό Τυπικό, ακολούθησε το Απόδειπνο, ο Μέγας Εσπερινός και η Λιτή, ο Όρθρος της εορτής και τέλος η Θεία Λειτουργία. Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Σεραφείμ ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν πολλοί Κληρικοί της ακριτικής μας επαρχίας. Τα μελωδήματα της εόρτιας ημέρας απέδωσε χορός Ιεροψαλτών, αποτελούμενος από τον κ. Γεώργιο Αποστολίδη, πρόεδρο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Καστοριάς, τον κ. Ιωάννη Τσακλίδη, Λαμπαδάριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, τον κ. Θεόδωρο Τράϊτσε, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος και τον κ. Αλκιβιάδη Κεφαλά, Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μονής.

Συγκινητική ήταν για μια ακόμη χρονιά η παρουσία του καστοριανού λαού, ο οποίος παραβλέποντας το παραλίμνιο νυχτερινό ψύχος, συμμετείχε έως τέλους στην Ιερά Αγρυπνία και στα Άχραντα Μυστήρια, αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή και αποδεικνύοντας την αγάπη που τον διακρίνει προς την Παναγία.

Ο Μητροπολίτης μας ανέλαβε τη διακονία του λόγου και με πατρική φωνή απεύθυνε θεολογικά μηνύματα προς το λαό αναφερόμενος στην Παναγία και αναλύοντας μία φράση του Αγίου Γερμανού αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος στο λόγο του στην πάνσεπτο Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αναφέρει : «Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ. Συ ει της αναπλάσεως του Αδάμ η ζύμη».

Με το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές κέρασμα ως ευλογία για τον κόπο της Αγρυπνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here