Η νέα έρευνα του Eteron κατατίθεται στο δημόσιο διάλογο ως απόπειρα να ανιχνεύσουμε τις τάσεις που αποτυπώνονται στη νέα γενιά μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για ποσοτική έρευνα, με επιστημονική υπεύθυνη τη Λουκία Κοτρωνάκη, διδάσκουσα και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα στοιχεία της έρευνας συνέλεξε η aboutpeople, για λογαριασμό του Eteron, στα μέσα Απριλίου του 2023 σε δείγμα 634 ατόμων, ηλικίας 17 – 34 ετών.

H μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών, λειτούργησε ως σοκ που βύθισε την κοινωνία στο πένθος και παράλληλα οδήγησε σε πολυήμερες κινητοποιήσεις πανελλαδικά, τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. Πρόκειται επομένως για ένα γεγονός με καθολικό αντίκτυπο που είναι ακόμη δύσκολο να εντοπιστεί σε όλο του το εύρος.

Σε μια πρώτη απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση, τα ευρήματα της έρευνας του Eteron εμπλουτίζουν την οπτική μας σχετικά με τη συμμετοχή των νέων σε δράσεις διαμαρτυρίας μετά τα Τέμπη και τις ευρύτερες επιδράσεις που μπορεί να έχουν στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Η έρευνα εντάσσεται στο νέο πρότζεκτ του Eteron “Youth – Voice On”, που αποτελεί συνέχεια του “Gen Z – Voice On”, ανοίγοντας το πλάνο σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος (17 – 34 ετών).

Τι μαθαίνουμε λοιπόν από την έρευνα για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ποιοι μπαίνουν στο κάδρο της ευθύνης για το δυστύχημα και ποιός είναι ο ρόλος των συναισθημάτων στη συλλογική δράση των νέων;

Ας καταπιαστούμε με αυτές τις ερωτήσεις ξεκινώντας αντίστροφα. Το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθουν οι νέοι και οι νέες την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, ενάμιση μήνα δηλαδή μετά το τραγικό δυστύχημα, είναι η οργή (43,7%), με δεύτερο την απελπισία (19,7%) και τρίτο το αίσθημα της ντροπής (17,4%).

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ, eteron.org

Εδώ θα βρείτε 9 γραφήματα που αποτυπώνουν κάποιες από τις βασικότερες πτυχές των ευρημάτων της έρευνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here