Αντίστροφη μέτρηση για να τρέξει το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι δικαιούχοι.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα από 800 έως 1.000 ευρώ με το μοντέλο που «έτρεξε» και το πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών «Αλλάζω συσκευή» θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, προκειμένου τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορέσουν ξανά αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του gov.gr και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν ποιοι παίρνουν τελικά επιταγή αλλά και το ύψος της έκπτωσης που δικαιούνται.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Οι εκπτωτικές επιταγές

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όπως το «Αλλάζω συσκευή». Έτσι, παρότι αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι πως η επιδότηση θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά- που ίσχυσαν και στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Δηλαδή:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης

Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2022. Αναμένεται δηλαδή να δοθούν οι σαφείς λεπτομέρειες γύρω στον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται πως ήδη το κονδύλι από το Repower EU έχει πάρει έγκριση από το Ecofin.

Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εάν προχωρήσει κανείς σε αντικατάσταση θα εξοικονομήσει 20%, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης. Έχει υπολογιστεί, επίσης, ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Θερμοσίφωνας: 3 τρόποι να εξοικονομήσετε ενέργεια

Η καλύτερη επιλογή είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here