Σε θέσεις μάχης οι αρχηγοί των κομμάτων. Live όλες οι εξελίξεις από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Οι θεματικές και οι… παράλληλοι μονόλογοι.

• Η ώρα της τηλεοπτικής σύγκρουσης για τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη.

• Μετά από σαράντα κύματα και σφοδρή αντιπαράθεση και σε αποστειρωμένο περιβάλλον το πρώτο debate μετά το 2015.

Δηλώσεις των δημοσιογράφων

Γιώργος Παπαδάκης: Ας ελπίσουμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων παρά αυτό τον περιορισμένο χρόνο θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα που να έχει ενδιαφέρον για τον κόσμο. Και ιδιαίτερα για τους αναποφάσιστους.

Αντώνης Σρόιτερ: Οι δημοσιογράφοι δεν είναι πρωταγωνιστές σήμερα, οι πολιτικοί είναι. Είμαστε εδώ για να γίνει μία χρήσιμη συζήτηση
Παναγιώτης Στάθης: Είναι καλό που γίνεται debate μετά από 8 χρόνια. Δεν περιμένω πολλά πράγματα είναι πολύ σφικτό το πλαίσιο αλλά και πάλι είναι σημαντικό.
 

Σε αποστειρωμένο περιβάλλον

Υπενθυμίζεται ότι οι προσδοκίες για τη σημερινή αναμέτρηση είναι χαμηλές, ενώ ήδη η Διακομματική επιτροπή επέβαλε ένα αυστηρό πλαίσιο, απορρίπτοντας και το κοινό αίτημα των δημοσιογράφων να απευθύνουν μια ελεύθερη ερώτηση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η αυστηρή διαδικασία έχει σχολιαστεί ήδη τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι έξι θεματικές ενότητες

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την διακομματική επιτροπή οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

 • Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
 • Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
 • Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
 • Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
 • Περιβάλλον και Ενέργεια
 • Νέα Γενιά 

Πώς θα καθίσουν οι αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από τα αριστερά προς τα δεξιά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις εκλογές του 2019.

 • Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
 • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας
 • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης
 • Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
 • Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος
 • Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης

Οι δημοσιογράφοι

Την τηλεμαχία θα συντονίσει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θα θέσουν οι εξής δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Για τους δημοσιογράφους των έξι τηλεοπτικών δικτύων εθνικής εμβέλειας αποφασίστηκε ότι θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά:
Μάρα Ζαχαρέα (STAR)
Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ)
Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1)
Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA)
Παναγιώτης Στάθης (OPEN)
Ράνια Τζίμα (MEGA)

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην ΕΡΤ

Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Το στούντιο του ΕΡΤNEWS που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

‘Αλλες εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone.

Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς.

Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς, θα βρίσκονται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο, για να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

20:17

Οι πρωτάρηδες και οι έμπειροι από τηλεμαχίες

Debate πολιτικών αρχηγών μετά από οκτώ χρόνια και μόνο οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας έχουν περάσει ξανά από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Για τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη αυτή είναι η πρώτη φορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here