Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατήγγειλε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ το γεγονός – Ζήτησε συνέχιση των προσπαθειών για την απελευθέρωσή τους
Παρέμβαση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές στις φυλακές της Αδριανούπολης πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που έγινε στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε το γεγονός ότι «δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που είναι και Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί στρατιωτικοί, κρατούνται για 66 ημέρες όμηροι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης». Σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και τους ομολόγους του για τη μέχρι τώρα υποστήριξή τους και ζήτησε τη συνέχιση των προσπαθειών για την άμεση απελευθέρωση των Ευρωπαίων στρατιωτικών.
Ενημερώθηκαν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν από την κυρία Μογκερίνι για τις εξελίξεις στη διαδικασία ανάπτυξης των διαφόρων παραμέτρων της Ευρώπης της Άμυνας.
Στο επίκεντρο του συμβουλίου βρέθηκε η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει για την περίοδο 2021-2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων 13 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες που έχει τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα στον συγκεκριμένο τομέα.
Κοινοτική χρηματοδότηση 6,5 δισ. ευρώ για υποδομές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δις ευρώ τη βελτίωση των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια) για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας.
Το υπουργείο Άμυνας θεωρεί σημαντικό το γεγονός, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να επωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, προς όφελος της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών.
Τέλος, με παρουσία της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ΟΗΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.
Τι υποστήριξε η ελληνική πλευρά
Η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης των κυανοκράνων σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και κυρίως στην προστασία γυναικών και παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και το έργο που επιτελείται στο πολυεθνικό κέντρο που υπάρχει στη Μακεδονία.
Επίσης, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ζητήσει να ανατεθεί στην Ελλάδα η διοίκηση της θαλάσσιας επιτήρησης της επιχείρησης του ΟΗΕ στην περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.