Ναοί με μοναδική αρχιτεκτονική αντανακλούν τον πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο της Καστοριάς.

Εκτός από τη γραφική λίμνη και τις παλιές γειτονιές με τα επιβλητικά μακεδονίτικα αρχοντικά, το τρίπτυχο που κάνει την Καστοριά να ξεχωρίζει, συμπληρώνεται από τις δεκάδες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν είναι τυχαία τα όσα υποστήριζε ο αείμνηστος Ελβετός βυζαντινολόγος Ανρί Γκρεγκουάρ (1881-1964). «Εάν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς αρκεί για ένα «reset» στον πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο του Βυζαντίου» έλεγε και μάλλον δεν είχε άδικο.

Με περισσότερες από 70 σωζόμενες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, που χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα, η αρχόντισσα του βορρά αποτελεί ζωντανό μουσείο βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού και έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, για όσους επιζητούν λίγη από την πάλαι ποτέ δόξα του Βυζαντίου.

Οι δεκάδες μικρές και μεγάλες εκκλησίες, μοναδικής αρχιτεκτονικής και διακοσμημένες με υψηλής τέχνης τοιχογραφίες, μαρτυρούν το μεγαλείο, τον πνευματικό πλούτο και την ακμή της πόλης τόσο κατά την βυζαντινή εποχή όσο και επί Τουρκοκρατίας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: travel.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here