Πολλοί ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων ανησυχούν για το αν ο κορωνοϊός μπορεί να τα επηρεάσει και αν αυτά με την σειρά τους μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Ο Καστοριανός κτηνίατρος, Πάνος Δημητριάδης, απαντάει στην sentra.com.gr και τονίζει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον Covid 19.

Συνέντευξη: Δημήτρης Δέλλιος

-Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό και τα ζώα, τι πρέπει να αλλάξει στην καθημερινότητά μας με τους τετράποδους φίλους μας;

«Ας ξεκινήσουμε με κάποια βασικά πράγματα.

Κορωνοϊός σκύλου

  • Οικογένεια: Coronaviridae
  • Γένος: Coronavirus
  • Ομάδα 1: Type 1 canine coronavirus and Type II canine coronavirus
  • Ομάδα 2: Canine respiratory coronavirus

Η πρώτη ομάδα προκαλεί συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα και κυρίως διάρροιες που με την κατάλληλη συμπτωματική αγωγή περιορίζονται, κάποια ζώα παραμένουν ασυμπτωματικά και πάρα πολύ λίγα μπορεί να πεθάνουν, εφόσον υπάρξουν δευτερογενείς λοιμώξεις.

Η δεύτερη ομάδα, αρκετά σπάνια, φαίνεται να παίρνει μέρος στη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα ή βήχα του κυνοκομείου, ασθένεια που προκαλεί συμπτώματα βήχα και είναι σπάνια θανατηφόρος, παρά μόνο σε περιπτώσεις επιμολύνσεων και πρόκλησης βρογχοπνευονίας.

Οι 2 παραπάνω ομάδες δεν έχουν καμία σχέση με τον Covid 19, και δεν μεταφέρονται στον άνθρωπο παρά μόνο από σκύλο σε σκύλο».

Κορωνοϊός γάτας

  • Οικογένεια: Coronaviridae
  • Γένος: Alphacoronavirus
  • Ομάδες: Feline coronavirus C1Je, Feline coronavirus type I, Feline coronavirus type II, Feline infectious peritonitis virus WSU 79-1146

«Στις γάτες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Βέβαια ισχύει το ίδιο με το σκύλο, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κολλήσει και η μεταφορά του ιού γίνεται μόνο από γάτα σε γάτα. Τα γενικά συμπτώματα είναι ανορεξία, κατάπτωση, πυρετός, απώλεια βάρους, αφυδάτωση, ωχρότητα βλεννογόνων. Τα ειδικά συμπτώματα εξαρτώνται βάση του τύπου της κλινικής νόσου (ξηρός και υγρός τύπος). Στον ξηρό τύπο εμφανίζει το ζώο οργανομεγαλία (ήπαρ, σπλήνας, κτλ), ίκτερο, νευρολογικά συμπτώματα κ αλλοιώσεις στους οφθαλμούς. Στον υγρό τύπο εμφανίζεται ασκίτης, πλευριτική συλλογή κ ταχύπνοια – δύσπνοια. Θεραπεία δεν υπάρχει και η συμπτωματκή αγωγή δεν βοηθάει αφού η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει στο 100%.

Να τονίσουμε και πάλι ότι η νόσος αφορά ΜΟΝΟ τις γάτες και δεν περνάει σε κανένα άλλο ζωικό είδος, άρα και στον άνθρωπο.

Τώρα, σε ότι αφορά τον κορωνοϊό του ανθρώπου ( Covid 19) και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι σκύλοι και γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον Covid 19 και να αποτελέσουν μέσω μεταφοράς του ιού από σκύλο σε σκύλο και από γάτα σε γάτα ή από σκύλο σε άνθρωπο και από γάτα σε άνθρωπο και το αντίστροφο».

-Μπορεί ο σκύλος ή και η γάτα μας να μεταφέρει πάνω του τον ιό;

«Το ερώτημα είναι λοιπόν, εάν μπορεί το ζώο μας μετά από τη βόλτα να μεταφέρει τον ιό μηχανικά από έξω, μέσα στο σπίτι. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θεωρώ πώς οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιες. Έτσι, για να πούμε ότι το αποκλείουμε κι αυτό, μπορούμε μετά τη βόλτα, με ένα υγρό μαντηλάκι να καθαρίζουμε τα πατουσάκια του μικρού μας φίλου πριν μπει μέσα στο σπίτι. Να τονίσω ότι το δέρμα κυρίως του σκύλου είναι αρκετά ευαίσθητο σε σχέση με του ανθρώπου, οπότε είναι καλό να χρησιμοποιούμε είτε ειδικά υγρά μαντηλάκια που είναι αποκλειστικά για κατοικίδια, είτε υγρά μαντηλάκια για μωρά. Αποφεύγουμε σκευάσματα που μπορεί να περιέχουν αλκοόλη ή άλλα ισχυρά αντισηπτικά διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματίτιδες. Επίσης, αποφεύγουμε το έντονο τρίψιμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό πέρασα και ίσως ένα απαλό τρίψιμο αν τα πατουσάκια είναι πολύ λερωμένα».

-Εμείς τι πρέπει να προσέξουμε με την βόλτα του κατοικίδιού μας και αν δούμε κάποια από τα συμπτώματα που μας αναφέρατε τι θα πρέπει να κάνουμε;

«Αυτό που έχω να προτείνω είναι για το επόμενο διάστημα, να περιοριστούν οι μεγάλες βόλτες και να πραγματοποιούνται μικρές και σύντομες που να αφορούν τις ανάγκες του ζώου. Αυτό αφορά τη δική μας και μόνο προστασία, αφού θα πρέπει να περιορίζουμε τις εξόδους μας.

Τέλος, αν δούμε συμπτώματα στο ζώακι μας, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, δεν χρειάζεται πανικός, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε και θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here