Ευρώπη γίναμε… Τραβάς για Αθήνα κι ούτε φουρκέτες βρίσκεις, ούτε φορτηγά ζουληγμένα στα βουνά να παλεύεις να τα προσπεράσεις, ούτε το Δομοκό, που ‘ναι σα σωλήνα σπιράλ. Βέβαια σου κοστίζει κάτι τις παραπάνω, αλλά τι το θες. Τι είναι 40 ευρώ μπροστά στην αιωνιότητα…

Ξεκινήσαμε από Καστοριά και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την Ιόνια Οδό. Την εγκαινίασαν και καμιά δεκαριά φορές, είπαμε καλή θα είναι, κάτι ξέρουν για να κόβουν κάθε δίμηνο κορδέλες.
Κοντοζυγώνοντας, λοιπόν, στα Γιάννενα βρήκαμε τα πρώτα διόδια από τα 38 τα φρέσκα, υπό κατασκευή. Ωραία λοιπόν λέμε τα γλυτώσαμε τα πρώτα και, τσουπ, λίγο πιο κάτω ξανά διόδια. Τα παλιά της Εγνατίας με αντίτιμο 2,40 ευρώ. Εντάξει, τόσα χιλιόμετρα κάναμε. Πληρώνουμε και μόλις περνάμε από την πόλη των Ιωαννίνων, στρίβουμε και μπαίνουμε στην Ιόνια οδό.

Μεγάλες ευθείες, σύγχρονη σήμανση, αίσθημα απόλυτης ασφάλειας. Και μαζί, φυσική ομορφιά, πανέμορφα τοπία, και μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, ξεκινά η θαλασσίτσα, την οποία αποχωρίζετε μόνο όταν φτάσετε στην Αθήνα.

Τώρα θα μου πείτε, κι από τα Γρεβενά ωραία δεν είναι; Ωραία είναι, αλλά πολλές οι στροφές. Βέβαια το κομμάτι στο Δομοκό θα το γλιτώνουμε σε πολύ λίγο καιρό αφού με τον καινούριο δρόμο που αναμένεται άμεσα να δοθεί στην κυκλοφορία (περιμένουμε τα εγκαίνια) θα κερδίζουμε περίπου μισή ώρα, αφού μετά την Καρδίτσα θα μπαίνεις στον αυτοκινητόδρομο και θα σε βγάζει απευθείας στην Αθηνών-Λαμίας. Εν αναμονή λοιπόν…

Το κόστος
Η βενζίνη θα σας βγει στα ίδια (το τσεκάραμε) γιατί όλο το ταξίδι (573 χλμ. από Πάτρα έναντι 494 χλμ. από Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία) θα το κάνετε με την πέμπτη καρφωμένη.
Εντάξει, όχι όλο… Θα σταματήσετε 11 φορές σε διόδια και θα πληρώσετε 26,35 ευρώ έναντι 12,60 από τον άλλο δρόμο.

Σε αυτά, βέβαια, προσθέστε ένα από τα εξής: 6,25 ευρώ η «παντόφλα» στο Ρίο και 25 λεπτά καθυστέρηση, ή 13,20 ευρώ η γέφυρα και μόλις 2 λεπτά για να βρεθείτε στην Πελοπόννησο… Βέβαια με το καραβάκι και ένα «βρώμικο» από τις καντίνες στο λιμάνι, κάνετε και την απαραίτητη στάση για ξεκούραση.  Άλλωστε η επιλογή καραβιού για το δρομολόγιο Ρίο – Αντίρριο είναι ωραία για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν πιο οικονομικά σε σχέση με την Γέφυρα, ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού, σας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσετε την εξαιρετική θέα και να θαυμάσετε πανοραμικά την μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα της Ευρώπης.

Τέλος, όσον αφορά το χρόνο, παρά τα 79 επιπλέον χλμ., θα φτάσετε στην Αθήνα σε πεντέμιση περίπου ώρες, αντί για 6 και 30 λεπτά, από τον παλιό δρόμο.

ΤΟ CRASH TEST

ΓΡΕΒΕΝΑ- ΛΑΜΙΑ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΠΑΤΡΑ
ΔΙΟΔΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ
2,40
ΔΙΟΔΙΑ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ
12,45
ΔΙΟΔΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ
11,50
ΔΙΟΔΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
12,60
ΣΥΝΟΛΟ
12,60
26,35
ΚΑΡΑΒΑΚΙ
6,50
ΓΕΦΥΡΑ
13,20

 

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΚΑΡΑΒΑΚΙ  32,85
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΓΕΦΥΡΑ      39,55

Τέλος, να σημειωθεί ότι, πλέον, και το Google maps, δίνει ως προεπιλογή τη διαδρομή από Πάτρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here