Πάνω από 1.000 νεκροί τον Νοέμβριο – Δραματική η κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία – Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση του προσωπικού στις κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Με τους ζοφερούς και δυστυχώς άγνωστο για πόσο ακόμα προσωρινούς απολογισμούς από την πανδημία να ρίχνουν τη βαριά σκιά τους σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η χώρα εισέρχεται στην τρίτη και πλέον καθοριστική εβδομάδα του δεύτερου λοκντάουν. 

Την εβδομάδα κατά την οποία  θα γίνει η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιορισμών, με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως ζώνη ασφαλείας για σταδιακή άρση τα 500 νέα κρούσματα ημερησίως. Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται ακόμα μία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων με βασικές παραμέτρους τους αριθμούς νοσηλειών και διασωληνώσεων, καθώς και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανά περιοχή σε επίπεδο κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή καταγράφηκαν 103 θάνατοι από Covid-19 και το Σάββατο άλλοι 108. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.630 θάνατοι στην Ελλάδα, οι 1.004 εξ αυτών από τις 31 Οκτωβρίου έως σήμερα, με τους επιδημιολόγους να μην αναμένουν υποχώρηση πριν από τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν άλλο ένα διήμερο αγωνίας για το σύστημα υγείας που παλεύει καθημερινά στα όρια του, με τους ειδικούς να μην κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως μόνο η συνειδητή και ορθή εφαρμογή των μέτρων μπορεί να υψώσει ανάχωμα απέναντι στη διασπορά της επικίνδυνης νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 540 ασθενείς.

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή είναι 1.498 μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο είναι γνωστό ότι τέλη της εβδομάδας γίνονται πολύ λιγότερα τεστ.

Τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εξακολουθεί να μετρά η Θεσσαλονίκη, παρά το lockdown, με τα νοσοκομεία της πόλης να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, την ώρα που εξακολουθούν έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά ασύλληπτης ανευθυνότητας, όπως αυτό που κατήγγειλε μέσω της ΕΡΤ η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα, για την είσοδο ατόμων θετικών στον κορονοϊό που ήρθαν στο νοσοκομείο να ρωτήσουν για νοσηλευόμενο συγγενή τους ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα.

Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε χθες την εφημερία, χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Εάν χρειαστεί κάποιος ΜΕΘ, θα εισαχθεί στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου, όπου, σύμφωνα με την κ. Ελένη Γκέκα, οι υπάρχουσες κλίνες, μπορούν να υποστηρίξουν άτομα που χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ, ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύονται, είναι πολλοί νέοι άνθρωποι και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Το Παπανικολάου έκλεισε την εφημερία του χθες με 80 νέες εισαγωγές.

Νοσοκομείο εκστρατείας στήνεται στους χώρους στάθμευσης του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσουν να δέχονται περιστατικά κορονοϊού οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν. 

Ξεκινά η εκπαίδευση του προσωπικού στις κλινικές που επιτάχθηκαν

Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση του προσωπικού στις δύο επιταχθείσες κλινικές της Θεσσαλονίκης από τις οποίες εξασφαλίζονται 300 κλίνες σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα που 1500 μέλη του προσωπικού των νοσοκομείων, θετικά στον κορονοϊό, βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά των ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν. 

Δραματική η κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία

Χωρίς κανένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, με την κατάσταση να παραμένει ασφυκτική και στα πέντε, με την μεγαλύτερη πίεση να δέχονται τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που έχουν καταληφθεί από περιστατικά covid-19. Την ίδια ώρα μια 27χρονη, μητέρα ενός παιδιού, διασωληνώθηκε και χθες βράδυ και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη.

Δραματική είναι όμως η κατάσταση και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά της Βέροιας και της Πιερίας. Στη Χαλκιδική, οριακή είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μάριος Πυρπασόπουλος, περιέγραψε στην ΕΡΤ3, την ανησυχία του ιατρικού προσωπικού, καθώς οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι πλέον περισσότερες από τα εξιτήρια. Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, σε 60 ασθενείς αντιστοιχούν 4 γιατροί, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκεται σε καραντίνα.

Μεγάλη η πίεση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπου ανακοινώθηκε ενίσχυση με επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ για κλίνες covid-19 στις ΜΕΘ και 5 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Στο Βόλο, ο Χαράλαμπος Μάνδρος, υπεύθυνος γιατρός κλινών covid του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, στο οποίο άφησαν την τελευταία τους πνοή 33 νοσούντες του ιού, σε διάστημα περίπου ενός μηνός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι μέσα σε μια νύχτα εισήχθησαν για νοσηλεία 22 ασθενείς με κορονοϊό. Από τις 95 κλίνες οι 91 είναι κατειλημμένες από ανθρώπους που έχουν είτε ήπια συμπτώματα, είτε χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Τα 7 κρεβάτια της ΜΕΘ είναι επίσης γεμάτα καθώς και τα 5 της μονάδας αρνητικής πίεσης επίσης. Αναφορικά την επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής και αυτή είναι αντίστοιχη των δύσκολων και οριακών στιγμών που περνάει το σύστημα υγείας.

Το σύνολο των στοιχείων από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων θα εκτιμηθεί και θα συζητηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών. Τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι με μόνο δεδομένο ότι το όποιο πλαίσιο εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων θα αποκλείει τις μετακινήσεις μεταξύ νομών, ενώ πιθανόν θα διατηρηθεί ο χρονικός περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών.

Σε τρία βήματα η πιθανή άρση

Πρώτο βήμα για χαλάρωση των μέτρων θα είναι η λειτουργία των σχολείων αρχής γενομένης από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ πιθανότερη ημερομηνία για το δεύτερο βήμα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό υγειονομικές προϋποθέσεις λογίζεται ως η 15η Δεκεμβρίου. Κατόπιν αναμένεται λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ), μόνο για καθήμενους, με συγκεκριμένο ωράριο και ενδεχομένως με εφαρμογή προστατευτικών μέσων, όπως πλεξιγκλάς.

Παράταση στο lockdown και ψώνια Χριστουγέννων με SMS

Όλα δείχνουν πως το lockdown θα πάρει παράταση. Σύμφωνα με τον Alpha, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι η παράταση έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον ως και τις 7 Δεκεμβρίου.

«Τίποτα δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τις 7 Δεκεμβρίου», ήταν τα λόγια του, σύμφωνα πάντα με τον Alpha. Μάλιστα, η παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Χριστούγεννα… εντός νομού

Πολύ διαφορετικά θα είναι τα Χριστούγεννα του 2020, όπως όλες οι γιορτές άλλωστε αυτού του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο «τραπέζι» είναι και η παράταση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, που σημαίνει ότι χριστουγεννιάτικα τραπέζια εκτός νομού κατοικίας με οικογένεια και φίλους καλό θα ήταν να τα… ξεχάσουμε.

Αναφορικά με τα SMS, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη λειτουργία του 13033 με στόχο η έξοδος των πολιτών για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια να γίνει ελεγχόμενα και με τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει». Αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here