Η πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων υποχρέωσε τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να κάνουν rapid test – Την προηγούμενη Τρίτη είχαν ανακοινωθεί 110.243 διαγνωστικοί έλεγχοι – Tο 27,5% των νέων διαγνώσεων αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών – 2.919 τα κρούσματα

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού για τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο, με την ανησυχία για νέα, ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας να φτάνει στα ύψη. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική και ελαφρώς πιο καθησυχαστική, αν αναλογιστούμε ότι από χθες τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα διαχωρισμού εμβολιασμένων και μη, συνέπεια των οποίων ήταν οι υπερτριπλάσιοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε σχέση με τον συνηθισμένο αριθμό της Τρίτης.

Πράγματι, τα 2.919 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για τις πρώτες δύο εβδομάδες του φθινοπώρου, το οποίο, όμως, κινείται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά προηγούμενων ημερών μέσα στον μήνα. Την ουσιαστική διαφορά σήμερα κάνει ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο και φτάνουν τους 348.038, εκ των οποίων οι 330.210 rapid τεστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου) οι διαγνωστικοί έλεγχοι περιορίζονταν μόλις σε 110.243, ενώ οι διαγνώσεις κορωνοϊού ανέρχονταν σε 2.807.

80% περισσότερα κρούσματα από τα τεστ στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Οι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με χθες νέες λοιμώξεις (αύξηση κατά 81,5%) αποτελούν λογική συνέπεια των υπερτετραπλάσιων διαγνωστικών ελέγχων του τελευταίου 24ωρου (+345%), καθώς από χθες ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου των υποχρεωτικών τεστ για την COVID-19 για τις ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία ημέρα υποχρεώθηκαν να κάνουν rapid τεστ όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, τις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Τις προηγούμενες ημέρες η εκτίμηση των ειδικών ήταν πως δεν θα γίνουμε μάρτυρες μιας συντριπτικής αύξησης της επιδημίας, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η πρόβλεψη για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι δύσκολη. Κι αυτό αφενός λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που θα διεξάγονται πλέον και αφετέρου λόγω της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων που θα επιφέρει συγχρωτισμό στις νέες ηλικίες αλλά και αυξημένη κινητικότητα.

Άλλωστε, έχει ήδη τονιστεί ο ρόλος που θα παίξουν τα σχολεία, καθώς τα κρούσματα σε ανηλίκους έχουν ήδη εκτοξευθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις 6.000 τις πρώτες δύο εβδομάδες, πριν καν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Σήμερα, μάλιστα, το 27,5% επί του συνόλου των νέων διαγνώσεων αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών, ποσοστό που σε πραγματικά νούμερα φτάνει τα 805 κρούσματα. Όπως γίνεται αντιληπτό, από τώρα και στο εξής θα αρχίσει να διαμορφώνεται πιο ξεκάθαρα η πραγματική εικόνα της πανδημίας, με το διάστημα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την εξέλιξη της κατάστασης τον χειμώνα.

Παραμένει ψηλά η διασπορά, σταθερό το ιικό φορτίο – Υποχωρεί οριακά η πίεση στο ΕΣΥ

Χαμηλά διατηρείται ο πήχης των νέων μολύνσεων από την COVID-19 στην Αττική, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 606 διαγνώσεις (οι 147 στο κέντρο της Αθήνας). Το ιικό φορτίο στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας εμφανίζεται μειωμένο κατά 27% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με παρόμοια πτωτικές τάσεις να παρατηρούνται σε τέσσερις ακόμη από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Πιο αναλυτικά, οριακή μείωση της τάξης του 32% καταγράφηκε στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης, όπου όμως ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα. Σήμερα, μάλιστα, έφτασε τις 409 νέες διαγνώσεις, μόλις 200 λιγότερες από αυτές της Αττικής που συγκεντρώνει σχεδόν τον πενταπλάσιο πληθυσμό. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται αρκετές ακόμη περιοχές, με τη Λάρισα να ξεχωρίζει λόγω των 112 νέων κρουσμάτων σήμερα, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή στο ιικό φορτίο (-3%).

Σημαντική επιβάρυνση καταγράφηκε για μία ακόμα ημέρα στην Αχαΐα όπου εντοπίστηκαν 96 νέες λοιμώξεις και αύξηση κατά 60% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Πάτρας, στην Ημαθία (89 κρούσματα), στην Πιερία (88), στη Ρόδο (83) και στην Καβάλα (80), ενώ αξιοσημείωτη διακύμανση στο ιικό φορτίο καταγράφηκε στα Ιωάννινα (+59%), στον Βόλο (-50%), στο Ρέθυμνο (-28%) και στην Αλεξανδρούπολη (27%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στον Άγιο Νικόλαο και στην Ξάνθη, όπου οι μεταβολές στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο κυμάνθηκαν από -3% έως +6%.

Τέλος, οριακή υποχώρηση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, αφού οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά 10 σε σχέση με χθες (369 συνολικά, 332 εκ των οποίων ανεμβολίαστοι), ενώ πραγματοποιήθηκαν και 205 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας. Η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται στο 73,37% και των απλών κλινών-COVID στο 37,80%, ενώ άλλοι 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα λόγω του κορωνοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here