«Κούρεμα δανείου μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βελτιώνει τους όρους ρύθμισης και διευρύνει το πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, «να κάνουμε το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους που εξακολουθεί να υφίσταται στην οικονομία, θέτοντας εμπόδια στην ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη που μπορεί να πετύχει η χώρα».

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που προσδιορίζεται για τον Νοέμβριο, θα αλλάξει ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ’ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.

Ουσιαστικά καταργείται το ελάχιστο ποσό ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους ενός δανείου που καλύπτεται από εμπράγματη ασφάλεια και στην υποθετική περίπτωση που ο οφειλέτης δεν έχει άλλα εισοδήματα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κούρεμα σε ποσοστό έως και κατά 28% σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Καθιερώνεται σταθερό επιτόκιο 3% –από euribor + 2,5 μονάδες για οφειλές με εξασφάλιση και euribor + 3 μονάδες για οφειλές χωρίς εξασφάλιση– για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού με στόχο να προστατευθούν οι δανειολήπτες από τα αυξημένα επιτόκια, και εξομοιώνεται με το αντίστοιχο επιτόκιο για το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ήδη 3% σταθερό. Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό για τα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί εις βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Ειδικά για τους ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπεται ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως προκύπτει από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο). Ευάλωτοι ορίζονται οι οφειλέτες με εισόδημα έως 7.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο τις 21.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μία στις δύο προτάσεις ρύθμισης του εξωδικαστικού που απορρίπτονται από τους servicers αφορά ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «με το νέο καθεστώς θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να τις αποπληρώσουν σταδιακά διασώζοντας την κατοικία τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here