Με λαμπρότητα και την παρουσία πολλών πιστών, τελέστηκε η Ακολουθία των Θυρανοιξίων στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων ενδόξων και πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου το Σάββατο 27 Ιουνίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο.

Η εκκλησία πήρε ξανά ζωή έπειτα από πρωτοβουλία της επικεφαλής της «Ενέργειας για τον Δήμο Καστοριάς», Κατερίνας Σπύρου, η οποία ανέλαβε όλα τα έξοδα για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά ο ναός. Όπως σημείωσε η ίδια: «Ο σύζυγός μου και εγώ αναλάβαμε να ανοίξουμε αυτόν τον ναό βάζοντας προσωπική εργασία και εξοπλίζοντάς τον ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα. Ευχή μας είναι να τον διακονούμε μέχρι το τέλος της ζωής μας, ζητώντας την ευλογία των Αγίων ως βοήθεια, και ταυτόχρονα να προσθέσουμε και εμείς εμπράκτως ως πολίτες ένα λιθαράκι στην διαφύλαξη και ανάδειξη της ανεκτίμητης κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοι μας».

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

«Μπορούμε να πούμε εμείς που κατοικούμε σ’ αυτό το μετερίζι της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, παρά τα δεινά μας, παρά τις δυσκολίες μας, παρά τα όσα συμβαίνουν δυστυχώς στον τόπο μας, ότι ο Θεός κατοικεί στην Καστοριά». Τόνισε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στις σπάνιες τοιχογραφίες του ναού.

Ο μονόχωρος ξυλόστεγος ναός Αγίων Αποστόλων ενορίας Ελεούσης είναι αφιερωμένος στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Οικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα και τοιχογραφήθηκε από τον ονομαστό ζωγράφο Ονούφριο το 1547.

Το 2011 ξεκίνησαν από την 16η Εφορεία Αρχαιοτήτων, με αυτεπιστασία, οι εργασίες στερέωσης – αποκατάστασης του ναού, καθώς και οι εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου και του τέμπλου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2015.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 390.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here