“Οι πολίτες των οποίων τεμάχια περιλαμβάνονταν στην ανάρτηση δασικών χαρτών, που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο φέτος, θα μπορούν να κάνουν αντίρρηση μέχρι το τέλος Ιουλίου”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Με αφορμή και τις ρυθμίσεις που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες εισήχθησαν στο σχέδιο νόμου “Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και άλλες διατάξεις” και σχετίζονται με τις παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε: “Πέρυσι ολοκληρώθηκε το 32% της κύρωσης των δασικών χαρτών και έχει ξεκινήσει η εξέταση των αντιρρήσεων γι αυτή την περσινή ανάρτηση, έτσι ώστε να φτάσουμε περίπου στο 35-36%. Φέτος έχουμε ξεκινήσει με μία ανάρτηση της τάξης του 10% και δόθηκε μία παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου γι’ αυτές τις αναρτήσεις”. Πρόσθεσε, δε, ότι περισσότεροι από 250 Δήμοι έχουν βοηθήσει το έργο των δασικών χαρτών, ενώ δίνεται χρόνος έως τις 16 Ιουλίου 2018 και στους υπόλοιπους, που έχουν εκκρεμότητες, να ανταποκριθούν και να στείλουν όλοι οικιστικά όρια και οικιστικές πυκνώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αιτήσεων εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για τακτοποίηση γεωργικής καλλιέργειας ο αν. υπουργός εξήγησε: “Υπάρχει πιθανότητα, στη χώρα μας, αρκετά χωράφια τα οποία είναι σε καθεστώς επιδότησης να εμπίπτουν και στη δασική νομοθεσία, να είναι δηλαδή δάσος, δασική έκταση, χορτολίβαδο ή κάτι άλλο. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ήδη από πέρυσι ψηφισμένα νομοθετικά εργαλεία, που δίνουν τη δυνατότητα στον αγρότη, που ενημερώνεται κατά τη διαδικασία της ένταξης σε επιδότηση ότι το αγροτεμάχιο αυτό εμπίπτει στη δασική νομοθεσία, να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη νομοθεσία για την παραχώρηση κυριότητας ή την αλλαγή χρήσης γης, π.χ. όσα δασοτεμάχια έχουν εκχερσωθεί παλιά πριν το 1975 επιτρέπεται μέχρι και να παραχωρηθούν κατά κυριότητα στον αγρότη να τα καλλιεργεί […] Έχουμε προβλέψει ένα πολύ χαμηλό τίμημα που μπορεί να αποπληρωθεί σε 100 δόσεις από τους αγρότες, για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν όλες τις εκτάσεις που καλλιεργούν και να μην έχουν κανένα θέμα εκκρεμοτήτων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here