Σε νέα επίθεση, μετά από καιρό, προχώρησε ο συγγραφέας και πρώην σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, κατά του κλάδου της γουνοποιίας και ιδιαίτερα της Καστοριάς, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις, Θέμης Δημητρακόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του:

Στην Καστοριά, τέτοια μυαλά κουβαλάνε οι άνθρωποι, τέτοια κάνουν

Όταν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ρητά αποφανθεί ότι οτιδήποτε εμπεριέχει βία και θάνατο (όπως η βία κατά των ζώων, σε σφαγεία, εκτροφεία γουνοφόρων και θηραμάτων, δελφινάρια του αργού θανάτου για τα δελφίνια, όπως στο Αττικό Πάρκο – και κάθετί σχετικό) είναι αντιπαιδαγωγικό και σφόδρα ακατάλληλο για τα παιδιά του Δημοτικού, όταν επί εποχής Νίκου Φίλη, είχαν αποσταλεί εγκύκλιοι, με την υπογραφή του τότε Διευθυντή Α’ θμιας Γιάννη Κουφόπουλου, σε όλες τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις και σε όλη τη χώρα για την αποφυγή επισκέψεων μαθητών του Δημοτικού σε χώρους όπου εγκαταβιούν δυστυχισμένα αιχμάλωτα ζώα –με σκοπό, μάλιστα, την οικονομική και εμπορική τους εκμετάλλευση– το σημερινό υπουργείο Παιδείας ευλογεί ανάλογες πρακτικές και επιτρέπει αυτή την εγκληματική και ψυχοφθόρα, σε βάρος του παιδικού ψυχισμού, άθλια ”εκπαιδευτική” δραστηριότητα.

Στην Καστοριά, τέτοια μυαλά κουβαλάνε οι άνθρωποι, τέτοια κάνουν.

Αλλά προφανώς και τέτοιο υπουργείο ”Παιδείας” έχουμε, οπότε τέτοια θα κάνει.

Δεν περιμέναμε, άλλωστε, τίποτα καλύτερο από τον κ. Γαβρόγλου και τους συνεργάτες του, για τους οποίους ο πολιτισμός σε κάθε του μορφή –και βασική του όψη είναι και η σχέση μας με τα άλλα συναισθανόμενα και νοήμονα μη ανθρώπινα ζώα– δεν έχει προφανώς θέση στην εκπαίδευση.

Τα παιδιά δεν έχουν καμία ανάγκη να μάθουν πώς θανατώνονται και πώς γδέρνονται τα μινκ στα κολαστήρια γουνοφόρων της Καστοριάς και της Σιάτιστας.

Αντίθετα, έχουν ανάγκη μιας φιλοζωικής αντίληψης και μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής παιδαγωγικής κατεύθυνσης που θα διαπερνά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.
Μπας και αλλάξει επιτέλους η άθλια εικόνα των βασανισμών, δολοφονιών και κακοποιήσεων ζώων στη χώρα μας.

Μπας και ο δείκτης πολιτισμού για μια κοινωνία που ονομάζεται ”συμπεριφορά στα υπόλοιπα ζώα” κερδίσει μερικούς πόντους στη διεθνή κατάταξη, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο του πάτου.

Η Φιλοζωία στην Παιδεία θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα ενός προοδευτικού, τάχα μου αριστερού υπουργείου Παιδείας – και όχι οι επισκέψεις ”εκπαιδευτικού” χαρακτήρα σε χώρους βασανισμού αθώων ζώων.

Ντροπή και οργή για αυτή την κατάντια.

Θέμης Δημητρακόπουλος
συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας, πρώην σύμβουλος για θέματα πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] στην Καστοριά, στα όσα λίγο νωρίτερα υποστήριξε ο πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας και του πρώην…, αναφορικά με το σχολείο γούνας στην Καστοριά, […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here