Σχεδόν άδειασαν οι αγωγοί  Nord Stream 1 και 2 – Συνεχίζονται οι έρευνες για να ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για τις επιθέσεις

Οι αρχές της Σουηδίας απέκλεισαν σήμερα μια ζώνη ακτίνας πέντε ναυτικών μιλίων στην περιοχή των διαρροών φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης για πιθανολογούμενη δολιοφθορά.

Η διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1 έχει σταματήσει, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά στον Nord Stream 2, σύμφωνα με τη σουηδική ακτοφυλακή. Συνολικά υπήρξαν τέσσερις μεγάλες διαρροές, που απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεθανίου. Εντοπίστηκαν στα διεθνή ύδατα, αλλά δύο από αυτές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας και οι άλλες δύο στην ΑΟΖ της Δανίας.

«Η έρευνα συνεχίζεται, βρισκόμαστε σε ένα σοβαρό στάδιο», δήλωσε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με την έρευνα, της οποίας ηγείται η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo).

Υποθαλάσσιες εκρήξεις, που ισοδυναμούσαν με «εκατοντάδες κιλά» ΤΝΤ, προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream και «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν πως οι εκρήξεις αυτές ήταν συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», ανέφεραν η Σουηδία και η Δανία σε επίσημη έκθεση που κατατέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία, σε βάρος της οποίας υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, πέρασε στην αντεπίθεση την περασμένη Τετάρτη αφήνοντας αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, που με τη σειρά τους αρνήθηκαν την ευθύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here