Η Ομάδα Γυναικών Καστοριάς (μέλος της ΟΓΕ) τιμά την 8η Μάρτη και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες του μόχθου.

Στις εργαζόµενες και τις αυτοαπασχολούµενες, στις αγρότισσες, στις φοιτήτριες, στις νέες µητέρες, στις συνταξιούχους, στις µετανάστριες & πρόσφυγες.

Η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας είναι αφιερωµένη σε όλες εσάς, που είστε αγωνίστριες της ζωής. Οι µεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούµενων αιώνων φωτίζουν και σήµερα το δρόµο του αγώνα και της συλλογικής δράσης, για να διεκδικήσουµε όλα όσα είναι αναγκαία και µπορούν να εξασφαλίσουν την ισοτιµία και τη χειραφέτησή µας.

Σήµερα, τον 21ο αιώνα, η επιστηµονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία µπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες µας: Σταθερή δουλειά µε σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίες, µε Συλλογικές Συµβάσεις, µε αξιοπρεπείς µισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες µας, µε κατοχυρωµένη Κυριακάτικη αργία, µε µέτρα υγείας και ασφάλειας, ουσιαστικής προστασίας της µητρότητας και του γυναικείου οργανισµού στο χώρο εργασίας.

Σύγχρονες αποκλειστικά δηµόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδοµές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή, για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύµορφη βία των εκµεταλλευτών µας.

Φραγµός και εµπόδιο για να ζήσουµε όπως µας αξίζει µπαίνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόµµατα που βαδίζουν στις ράγες της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνθλίβει τα δικαιώµατα των γυναικών του µόχθου, γιατί είναι ασυµβίβαστα µε τα συµφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηµατικών οµίλων.

Το µήνυµα της Παγκόσµιας Ηµέρας της Γυναίκας, παραµένει ζωντανό και επίκαιρο. Γιατί ατοµικά δεν µπορούµε να ξεφύγουµε από τα αδιέξοδα της καθηµερινότητας. Γιατί µόνο συλλογικά µπορούµε να παλέψουµε ενάντια στην εκµετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιµίας, που αποκτά σήµερα νέες µορφές.

Αντιπαλεύουµε την πολιτική της ΕΕ που, στο όνοµα “συµφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελµατικών υποχρεώσεων”, εντείνει την ανισοτιµία εξουθενώνοντας τις εργαζόµενες µε νέες µορφές εκµετάλλευσης στις συνθήκες της “ψηφιακής” οικονοµίας, µε αποτέλεσµα να χάνεται κάθε διάκριση µεταξύ εργάσιµου και µη εργάσιµου χρόνου, να αυξάνεται η εντατικοποίηση.

Δεν ανεχόµαστε η ΕΕ να καταδικάζει τις αυτοαπασχολούµενες να φυτοζωούν πνιγµένες στα χρέη, ανασφάλιστες, χωρίς προστασία της µητρότητας, εγκλωβισµένες ακόµα και τις Κυριακές για να θησαυρίζουν τα µεγαθήρια. Ούτε συµβιβαζόµαστε οι αγρότισσες στην ύπαιθρο να ξεκληρίζονται καθώς βλέπουν τους καρπούς του κόπου τους να πουλιούνται για ένα κοµµάτι ψωµί. Γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ευνοεί τους µεγαλέµπορους, τους µεσάζοντες, τις µεγάλες επιχειρήσεις τροφίµων, τις “πράσινες µπίζνες”.

Δεν δεχόµαστε την πολιτική της ΕΕ που µας αφήνει απροστάτευτες απέναντι στην εργοδοτική βία, τη βία µέσα στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις. Την ίδια στιγµή την αντιµετωπίζει ως κόστος για το κράτος και τους οµίλους. Αποκαλύπτουµε ότι οι διακηρύξεις της ΕΕ περί “συµµετοχής των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων”, η εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και 13 γυναικών ως µέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν µπορούν να την εξωραϊσουν, δεν βελτίωσαν τη ζωή των
γυναικών µισθωτών και αυτοαπασχολούµενων της πόλης και της υπαίθρου στη χώρα µας,
όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν συµβιβαζόµαστε µε την εµπορευµατοποίηση της Υγείας, ακόµα και της αναπαραγωγικής υγείας, της Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, για να γιγαντώνονται τα κέρδη των επιχειρηµατικών οµίλων της Υγείας. Αντιπαλεύουµε µια από τις ακραίες µορφές εµπορευµατοποίησης του γυναικείου σώµατος και εκµετάλλευσης της γυναίκας, την εµπορική “παρένθετη µητρότητα”.

Δεν παζαρεύουµε το δικαίωµα της νέας και του νέου στις δηµόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία µε αξία και όχι µε βάση την τσέπη των γονιών τους. Υψώνουµε τη φωνή µας µαζί µε το φοιτητικό και µαθητικό κίνηµα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήµια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα της εµπορευµατοποίησης της µόρφωσης των παιδιών µας.

Δεν αποδεχόµαστε η ΕΕ σε συνεργασία µε το ΝΑΤΟ να σπέρνει τον πόλεµο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σκορπώντας το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί οι ευρωπαϊκοί όµιλοι. Απαιτούµε “Καµία εµπλοκή της Ελλάδας στα ιµπεριαλιστικά σχέδια.

Στήνουµε φραγµό απέναντι στον “ατοµικό δικαιωµατισµό”, που ισοπεδώνει τα κοινωνικά δικαιώµατα των γυναικών του µόχθου. Απορρίπτουµε τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων που αποκόπτουν το ατοµικό δικαίωµα από το κοινωνικό του περιεχόµενο, από την αντικειµενική κοινωνική πραγµατικότητα, από την κοινωνία της εκµετάλλευσης και των κοινωνικών διακρίσεων.

Δυναµώσουµε τον κοινό αγώνα γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στην κοινωνία της εκµετάλλευσης και της καταπίεσης, για να διεκδικήσουµε ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για µας και τις οικογένειές µας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here