Η Μακεδονία είναι Ελληνική, όμως μπορεί κάποιος επίσης να την βρει στην… Αλαμπάμα, στο Σάο Πάολο, στην Σκωτία και σε πολλές ακόμη περιοχές του πλανήτη. Στις ΗΠΑ μόνο υπάρχουν 14 πόλεις και 58 κοινότητες που ονομάζονται «Μακεδονία» κι έχουν συνολικά πληθυσμό μεγαλύτερο από αυτό των Σκοπίων.

Είτε από σεβασμό στην ελληνική ιστορία, είτε γιατί … έτυχε το όνομα «Μακεδονία» έχει χρησιμοποιηθεί σε μέρη του κόσμου, σε περιοχές, γειτονιές και κοινότητες που δεν έχουν καμία ιστορική επαφή με την Ελλάδα ή τα Βαλκάνια γενικότερα.

Το όνομα «Μακεδονία» είναι λιγότερο δημοφιλή από το «Αθήνα» που φτάνει τις 60 πόλεις με την μεγαλύτερη στην Αλαμπάμα να έχει πληθυσμό 112.000 άτομα, όμως το συναντά κανείς ακόμα και στον… Αμαζόνιο.

Ας δούμε πιο αναλυτικά ορισμένες «Μακεδονίες» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο

ΗΠΑ

Μακεδονία – Αλαμπάμα

Βρίσκεται στην κομητεία Πίκενς της Αλαμπάμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός ήταν 292 κάτοικοι στην απογραφή του 2010. Υπήρχαν 69 οικογένειες και το 30,7% αυτών είχαν ανήλικα παιδιά.

Μακεδονία – Τζώρτζια

Βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου έξι μίλια ανατολικά από το κομητεία Κάντον. Το κέντρο της Μακεδονίας είναι περίπου 45 μίλια βόρεια της Ατλάντα.

Μια θεωρία για το πώς πήρε η κοινότητα το όνομα είναι πως προέρχεται από την Εκκλησία Βαπτιστών της Μακεδονίας, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870. Ένα δημοτικό σχολείο κατά μήκος του Dock Lathem Trail (τώρα κλειστό) ονομαζόταν επίσης Μακεδονία, ενώ είχε επίσης ένα δεύτερο δημοτικό σχολείο κατά μήκος της οδού Cokers Chapel Road πριν δημιουργηθεί τελικά το σημερινό Δημοτικό Σχολείο της Μακεδονίας, το οποίο χτίστηκε το 1956. Το σχολείο υποβλήθηκε σε μια σημαντική ανακαίνιση το 1997 για να φιλοξενήσει την εκρηκτική ανάπτυξη.

Μακεδονία – Ιλινόις

Είναι ένα χωριό στις επαρχίες Χάμιλτον και Φράκλιν στο Ιλινόις. Ο πληθυσμός ήταν 63 άτομα στην απογραφή του 2010.

Η κομητεία του Hamilton County της Μακεδονίας είναι μέρος της Στατιστικής Περιοχής Μικροπολιτικών του Όρους Βερνών. Πήρε το όνομα του από το Βασίλειο της Μακεδονίας.

Μακεδονία – Ιντιάνα

Πρόκειται για ένα χωριό στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το οποίο έγινε πασίγνωστο όταν κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με το όνομα «Μακεδονία, Ιντιάνα: Ψάχνοντας για τον σκοπό Του Θεού κοντά στο σπίτι» με συγγραφέα τον φωτογράφο Μπράντ Τόμπσον.

Μακεδονία – Αϊόβα

Η Μακεδονία είναι μια πόλη στην επαρχία Pottawattamie της Αϊόβα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός ήταν 246 κάτοικοι στην απογραφή του 2010. Πήρε το όνομα της από την περιοχή της Μακεδονίας, στην Αρχαία Ελλάδα.

Μακεδονία – Κεντάκι

Βρίσκεται στο Τζάκσον Κάουντι του Κεντάκι, 626 χιλιόμετρα δυτικά της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με έναν ταξιδιωτικό οδηγό της περιοχής αν ταξιδέψετε μέχρι εκεί καλό θα είναι να επισκεφτείτε τα Atkinstown, Bradshaw, Foxtown, Grey Hawk και Waneta επίσης.

Μακεδονία – Μιζούρι

Το Μιζούρι έχει και μία γειτονία η οποία ονομάζεται «Μακεδονία», όμως δεν πρόκειται γι’ αυτή. Το χωριό «Μακεδονία» βρίσκεται στην περιοχή Φέλπς και πήρε το όνομα του από την Μακεδονική εκκλησία Βαπτιστών που βρίσκεται εκεί.

Μακεδονία – Νιού Τζέρσεϊ

Βρίσκεται στο Tinton Falls στην κομητεία Monmouth, στο Νιού Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το χωριό αποτελείται από μονοκατοικίες, εκκλησίες, διαθέτει μια πυροσβεστική μονάδα και ένα πάρκο. Υπάρχει επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ασφάλτου και ο ναυτικός σταθμός Earle.

Μακεδονία – Οχάιο

Η Μακεδονία είναι μια πόλη στην κομητεία Summit, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός ήταν 11.188 κάτοικοι στην απογραφή του 2010.

Το όνομα της πόλης φημολογείται ότι προέρχεται από ένα μικρό αστείο ανάμεσα στους φοιτητές του Western Reserve College, το οποίο στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν στο Hudson, του Οχάιο. Οι μαθητές, που κλήθηκαν να κηρύξουν στο μικρό χωριουδάκι, υπενθύμισαν την Πράξη 16:10: «… προσπαθήσαμε να πάμε στην Μακεδονία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Κύριος μας είχε καλέσει να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο σε αυτούς».

Μακεδονία – Νότια Καρολίνα

Βρίσκεται στην επαρχία Τσερόκε της Νότια Καρολίνας, στις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο του 2007 είχε πληθυσμό 6.803 άτομα. Από αυτούς οι 3.437 ήταν γυναίκες (50,5%). Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι λευκοί, ενώ το μέσο εισόδημα φτάνει τις 40.000 δολάρια το χρόνο. Υπάρχει μία ακόμα Μακεδονία στην Βόρεια Καρολίνα, αλλά είναι μικρότερο χωριό.

Μακεδονία – Τενεσί

Η Μακεδονία (γνωστή ως Milledgeville στις αρχές του 19ου αιώνα) βρίσκεται στην περιοχή White County, Τενεσί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει πληθυσμό 4.644 άτομα και το 51% του πληθυσμού αυτού είναι γυναίκες. Οι λευκοί κάτοικοι φτάνουν σε ποσοστό το 94%.

Μακεδονία – Περιοχή Λίμπερτι Τέξας

Το 1914, ένα συνδικάτο στο Σικάγο του Ιλλινόις, αγόρασε 12.000 στρέμματα (4.900 εκτάρια) γης, σχηματίζοντας μια ελληνική κοινότητα που προοριζόταν να γεμίζει τα φορτηγά με καλλιέργειες για την προμήθεια των αγορών Galveston και Houston. Το συνδικάτο ονόμασε την κοινότητα «Μακεδονία», από μια εκκλησία Βαπτιστών που βρίσκονταν στην περιοχή και είχε ιδρυθεί το 1845. Κάποιοι Έλληνες εργάστηκαν στα τοπικά πριονιστήρια. Στη δεκαετία του 1950 ο πληθυσμός ήταν κυρίως αφρικανικός-αμερικανός.

Μακεδονία – Περιοχή Ουίλιαμσον Τέξας

Η Μακεδονία είναι μια κοινότητα χωρίς νομική προσωπικότητα στη βορειοανατολική περιοχή Ουίλιαμσον του Τέξας. Η περιοχή, βρίσκεται στο 4χλμ. Νοτιοδυτικά του Γκρέιντζερ. Το 1988 ένα νεκροταφείο ήταν το μόνο μέρος στον πρώην οικισμό. Το σχολείο της Μακεδονίας είχε 99 μαθητές το 1900. Ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε σταδιακά και το 1949 το σχολείο ενοποιήθηκε με τη σχολή Palacky.

Μακεδονία – Βιρτζίνια

Βρίσκεται στην περιοχή Άκομακ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Πήρε τα «15 λεπτά δημοσιότητας της» όταν γράφτηκε ένα βιβλίο με τίτλο «Η αλήθεια σύμφωνα με μας» από την Αννι Μπάροους το οποίο είχε σαν θέμα την … κατάθλιψη που βίωσε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου σε αυτή τη μικρή πόλη.

Μακεδονία – Σάο Πάολο (Βραζιλία)

Η Μακεδονία (που προέρχεται από την αρχαία Μακεδονία) είναι ένας δήμος (município) στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο πληθυσμός του είναι 3.746 κάτοικοι σε μια έκταση 328 τετ.χλμ. Το υψόμετρο είναι 502 μ.

Μακεδονία – Τσιάκοβα (Ρουμανία)

Η Τσιάκοβα της Ρουμανίας είναι μία περιοχή που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 5.348 κατοίκους. Το χωριό Μακεδονία είχε 470 κατοίκους. Οι 413 από αυτούς ήταν Ρουμάνοι, δύο Ούγγροι, ένας Γερμανός και 46 είχαν άλλη εθνικότητα.

Μακεδονία – Γκλενροθς (Σκωτία)

Η Μακεδονία βρίσκεται στο Γκλένροθς της Σκωτίας που είναι 48 χιλιόμετρα μακριά από το Εδιμβούργο. Η περιοχή έχει κερδίσει πολλά κηπευτικά βραβεία στους διαγωνισμούς “Beautiful Scotland” και “Britain in Bloom” για την ποιότητα των πάρκων και του τοπίου. Έχει πολλά υπαίθρια γλυπτά και έργα τέχνης που δημιούργησαν κατά παραγγελία καλλιτέχνες της πόλης στο ξεκίνημα της ανάπτυξης της.

Μακεδονία – Κολομβία (δύο πόλεις)

Υπάρχουν δύο πόλεις με το όνομα «Μακεδονία» που βρίσκονται στην Κολομβία. Η μία βρίσκεται στην περιοχή του Αμαζόνιου και κατοικείται από απόγονους της φυλής Τικούνα. Είναι μικρή πόλη, όμως διαθέτει νοσοκομείο και αρκετές σύγχρονες κατοικίες. H δεύτερη Μακεδονία βρίσκεται στην περιοχή Μπολιβαρς κοντά στα σύνορα με την Βενεζουέλα.

Πηγή: reader.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here