Ολοκληρωμένη πρόταση αναγέννησης για τον Δήμο Καστοριάς, που θα βασίζεται σε δέκα πυλώνες ανάπτυξης, με στόχο την εξωστρέφεια και ευρωπαϊκό ορίζοντα, θα καταθέσει σύντομα προς δημόσια συζήτηση ο συνδυασμός του υποψήφιου Δημάρχου Καστοριάς, Γιώργου Πετκανά.

Ο ίδιος, δεν έχει ακόμη δηλώσει δημόσια την υποψηφιότητα του, κάτι που θεωρείται όμως βέβαιο πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Δεν είχα ποτέ αυτοσκοπό να γίνω Δήμαρχος, γι’ αυτό άλλωστε δεν το αποπειράθηκα μέχρι τώρα. Σκοπός μου ήταν πάντοτε να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου, για την Καστοριά μας. Επειδή όμως τώρα τα προβλήματα είναι πολλά και η συγκυρία της οικονομικής, αξιακής και κοινωνικής κρίσης, είναι σύνθετη και δύσκολη, είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τεράστιες αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο διοίκησης του Δήμου Καστοριάς, αλλά και στη νοοτροπία των αιρετών, καθώς και στη νοοτροπία των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να πεισθούν πως η συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα και στον ίδιο τον Δήμο Καστοριάς, είναι απαραίτητη για να πάει ο τόπος μπροστά» επισημαίνει ο ίδιος σε συναντήσεις με δημότες.

Στο «στρατηγείο» του Γιώργου Πετκανά – γραφεία που στεγάζονται επί της οδού Διοικητηρίου στην πόλη της Καστοριάς, δημιουργήθηκε, ήδη, όπως λέγεται, μια μεγάλη «δεξαμενή» σκέψης, ιδεών, προτάσεων, όπου μετά από ανάλογη επεξεργασία θα μετουσιωθούν σε πρόγραμμα υλοποίησης με στόχο την αναγέννηση για τον Δήμο Καστοριάς.

Ο κ. Πετκανάς καταθέτει σε κάθε ευκαιρία τις βασικές προϋποθέσεις για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να πάμε μπροστά ως τόπος, για να μην έχουμε απλά μία καλή Δημοτική Αρχή που θα φροντίζει την καθημερινότητα. Βέβαια αυτό είναι και το σοβαρό ζητούμενο έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα: «Να μπει νέο αίμα στα δημοτικά πράγματα, νέες και νέοι που θα θέλουν και θα μπορούν, με τις γνώσεις και τις σύγχρονες ιδέες τους, να φρεσκάρουν τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς, να πλαισιώσουν την επόμενη Δημοτική Αρχή με προτάσεις, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα λειτουργήσουν και ως παράδειγμα για άλλους νέους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή τους, στα κοινά και στα δημοτικά πράγματα».

Σημαντικότατο στοιχείο είναι ότι, πριν ακόμη από τις δημοτικές εκλογές, στελέχη του συνδυασμού του Γιώργου Πετκανά θα έχουν ετοιμάσει το πρώτο πλάνο των 100 ημερών για την λύση καθημερινών προβλημάτων. Επίσης ξεκίνησε να καταρτίζεται ήδη master plan συγκεκριμένης στρατηγικής για το μέλλον του Δήμου Καστοριάς, ενός μακρόπνοου σχεδίου κοστολογημένου και προσδιορισμένου χρονικά που θα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες, δράσεις, έργα, υποδομές, με οδικό χάρτη όπου θα οδηγήσουν τον Δήμο Καστοριάς σε εξωστρέφεια με ελπιδοφόρο αύριο.

«Όλα τα παραπάνω για να εφαρμοστούν, απαιτούν κάτι, που για εμένα είναι σημαντικότατο για τη μεγάλη αλλαγή, για την ώθηση του Δήμου Καστοριάς, προς τα εμπρός και αυτό είναι: η “Μεγάλη Καστοριανή Συμμαχία”» αναφέρει ο ίδιος.

Ως «Μεγάλη Καστοριανή Συμμαχία» σύμφωνα με συνεργάτες του Γιώργου Πετκανά ορίζεται σχηματικά και με λίγα λόγια: Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς, οργανώσεις, συνεταιρισμοί, σύλλογοι, κ.λπ. που υπάρχουν και δρουν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Καστοριάς, αλλά και των συλλόγων Καστοριανών, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Όλοι αυτοί έχουν κάτι να πουν, κάτι να προτείνουν! Όλοι αυτοί δραστηριοποιούνται για να προσφέρουν στον τόπο τους, συνεπώς και συνολικά στον Δήμο Καστοριάς. Όλοι αυτοί είναι από ένα κομμάτι του puzzle στον Δήμο Καστοριάς. Όλα τα κομμάτια αυτά είναι χρήσιμα και ενωμένα μεταξύ τους, μπορούν να δώσουν τη νέα εικόνα της Καστοριάς που ονειρευόμαστε.

«Όλοι και χωρίς κανέναν απολύτως αποκλεισμό πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συμμαχήσουμε για το αύριο του Δήμου Καστοριάς. Μαζί να καταγράψουμε τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, τις ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να προτείνουμε τους τρόπους συνεργασίας, τις συνέργειες που μπορούν να γίνουν και όλοι μαζί – με τεχνοκράτες της αυτοδιοίκησης, να καταλήξουμε στο στρατηγικό σχέδιο για το αύριο της Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς. Αυτή είναι η «Μεγάλη Καστοριανή Συμμαχία» που εγώ επιζητώ και θέλω. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε μόλις λάβω τις τελικές μου αποφάσεις» αναφέρει ο Γιώργος Πετκανάς, σε συναντήσεις πολιτών που τακτικά πραγματοποιούνται στα γραφεία της Διοικητηρίου.

Τέλος για την σχέση του με την πολύχρονη αυτοδιοικητική πορεία του ο ίδιος τονίζει: «Το βασικό είναι το έτος 2019 να έχουν οι πολίτες της Καστοριάς έναν Δήμο που να υπηρετεί τις ανάγκες τους. Έναν αποτελεσματικό δηλαδή Δήμο που να λύνει προβλήματα χωρίς να είναι ο ίδιος πρόβλημα. Ο τόπος μας, δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει ούτε μέρα καθυστέρησης. Σε ότι με αφορά, την πολιτική την αντιλαμβάνομαι ως εμπλοκή στα κοινά και όχι ως πλάνο καριέρας ή διεκδίκηση καρέκλας. Αυτά δεν με ενδιέφεραν ποτέ, ούτε βέβαια τώρα. Το απέδειξα άλλωστε από το έτος 1994 όταν συμμετείχα για πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση και συνεχίζω αδιαλείπτως έως σήμερα προσφέροντας στον τόπο και υπηρετώντας τον άνθρωπο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here